38825273 2120618648156051 7767027916172427264 N

7 stappenplan: "zo kan jouw partner je helpen bij jouw resultaten”

Wat gebeurt er als de ene persoon een dieet moet volgen en de andere niet? Deze week kijken wij hoe stellen elkaar tijdens een verandering van levensstijl kunnen ondersteunen. Stel dat u degene bent die uw calorieën in de gaten moet houden. U bent vastberaden. U hebt een plan en u hebt het nodig, dat uw partner u bij uw inspanningen ondersteunt. Om dit voor elkaar te krijgen, helpt het om een goed inzicht te krijgen in welk effect u op uw partner hebt, en ook hoe u het beste om ondersteuning kunt vragen.

2224 Hl


Wat u doet, beïnvloedt de ander
Wanneer de ene helft van een stel besluit om op dieet te gaan, heeft dit gevolgen voor beiden. Wanneer u zegt dat u op dieet gaat, denkt uw partner wellicht: “Ik heb hier niet om gevraagd!” Er zijn waarschijnlijk een heleboel dingen die u samendoet als het om eten gaat. Dus, uw partner zal zich zeker afvragen wat het allemaal zal inhouden. Wat moet worden opgeven? Maaltijden overslaan? Met vrienden optrekken? Het is tenslotte niet alleen uw leven dat gaat veranderen—ook dat van uw partner.

7 tips om de ondersteuning te krijgen die u wilt

1. Beschouw wat u gaat doen niet als een ‘dieet volgen’
Als u zegt dat u op dieet gaat, suggereert het dat het iets is dat dit moment ‘wel doet’ en wat u later waarschijnlijk ‘niet meer doet’. Richt u in plaats daarvan liever gewoon op betere voedingskeuzes en gezonder leven. Een al te drastisch maaltijdplan adopteren, is sowieso iets dat u niet lang kunt volhouden en u kunt niet van uw partner verlangen om daarin mee te gaan. Aan de andere kant is het voor iedereen goed om gezonder te gaan eten.

2. Leren hoe u om ondersteuning kunt vragen
Uw partner vragen om u te steunen is niet hetzelfde als vragen om samen met u op dieet te gaan. U wilt dat uw partner uw inspanningen respecteert en bereid is om u op alle mogelijke manieren te helpen. Vaak wil uw partner behulpzaam zijn, maar weet uw partner eenvoudigweg niet wat wordt verwacht, dus wees specifiek. Wilt u een aantal avonden per week naar de sportschool gaan? Vraag dan om hulp bij de maaltijdbereiding of de kinderopvang. Als uw partner nog steeds lekkere tussendoortjes in huis wil halen, vraag dan of deze uit het zicht kunnen worden weggeborgen en u niet ‘één hapje maar’ wil aanbieden.

3. Bespreek het allemaal van tevoren
Het is niet verstandig opeens te zeggen; “Er gaan hier dingen veranderen.” Als u van tevoren onderhandelt, kun u gemakkelijker samen een middenweg vinden. Misschien is uit eten gaan voor u een probleem, maar het is niet de oplossing om van uw partner te eisen dat restaurants nu verboden zijn. U kunt wellicht aangeven welke restaurants de beste keuzes voor u zijn, of vragen of uw partner bereid is om een voorgerecht met u te delen.

4. Vraag niet aan uw partner om politieagentje te spelen of u te corrigeren als u zondigt
Om te beginnen is wat u eet, uw eigen verantwoordelijkheid en het is oneerlijk om die last op de ander te leggen. En als u toch vals speelt, verschuift u de schuld waarschijnlijk naar uw partner. Dat is een slechte dynamiek, die u het beste kunt vermijden.

5. Wees redelijk in wat u vraagt
Respecteer de levensstijl van uw partner en denk na over welk effect uw vraag kan hebben. U zou kunnen bedenken dat uw partner ’s avonds met u meegaat naar de sportschool, maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren als deze graag ’s morgens buiten jogt.

6. Wordt niet boos op de andere persoon of gefrustreerd...
… alleen maar omdat deze de mazzel heeft van alles te kunnen eten zonder aan te komen. En medelijden met uzelf hebben, is ook niet productief.

7. Focus u niet op het eten
U hebt geen zware, calorierijke maaltijd nodig om van een avondje uit te genieten. Stellen, focus in plaats daarvan op hoe gezellig het is en geniet van de tijd die u met uw partner doorbrengt. De persoon met wie u bent. is meer dan alleen een eetmaatje en er zijn, naast een grote peperoni-pizza, genoeg andere dingen die u kunt delen.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat is de beste positie om in te slapen?

Wat is de beste positie om in te slapen?

Auteur: Herbalife Nutrition

Op je rug, buik, zijkant of in een foetushouding? In dit blog ontcijferen we de verschillende posities om in slaap te vallen en een goede slaapkwaliteit te hebben. Als het gaat om in slaap vallen, heeft iedereen zijn eigen voorkeur qua houding. Het is belangrijk om te weten wat de consequenties zijn van de verschillende houdingen: wat zijn de voor- en nadelen van de houdingen? Hoe kan je goed slapen? Hoe vind je de juiste positie?

Lees meer

Herbalife Nutrition is official nutrition partner van de KBVB en wordt main partner van de Red Flames en eDevils

Herbalife Nutrition is official nutrition partner van de KBVB en wordt main partner van de Red Flames en eDevils

Auteur: Herbalife Nutrition

We zijn voor de komende vier jaar opnieuw de officiële leverancier van voedingsproducten van de KBVB.

Lees meer

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

4 gezondheidsvoordelen van wandelen en lichaamsbeweging in de buitenlucht

Auteur: David Heber

Thuiswerken is voor velen de norm geworden, en sociale media, e-mail en huishoudelijke taken kunnen ons meer gestrest maken. Veel mensen voelen zich meer geïsoleerd. Als we ons losmaken van technologie en weer contact maken met de natuur, kunnen we onze hersenen weer opladen. Wandelen is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, vooral als je in stedelijke gebieden woont. Verschillende studies tonen aan dat wandelen voordelen biedt voor de algemene gezondheid.

Lees meer