De voordelen van de combinatie van cafeïne en weiproteïne

Wij Belgen blijken gemiddeld 19,5 miljoen koppen koffie per dag te drinken.(1) Hoewel veel koffiedrinkers nog steeds de voorkeur geven aan zwarte koffie in zijn meest natuurlijke vorm, is het koffieverbruik in de loop der jaren geëvolueerd. Tegenwoordig biedt de markt veel cafeïnehoudende dranken aan die de inherente voordelen van cafeïne, zoals alertheid en een gevoel van verhoogde fitheid geven maar die ook suiker, vet en veel calorieën bevatten.

Een verhoogd energiek gevoel met behulp van caffeine en proteïnen zijn belangrijke wensen van consumenten, die we steeds meer horen. En dat is ook niet vreemd als je je bedenkt welke voordelen beide ingrediënten bevatten: cafeïne geeft je een energiek gevoel en eiwit kan bijdragen aan het behoud van spiermassa.
Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat de inname van beide ingrediënten je mentaal en fysiek verder kan brengen dan je ooit gekomen bent?

Geschikte gelegenheden waarbij de combinatie van cafeïne en proteïne van pas komt

1. Voor een vergadering of tussen de hoofdmaaltijden

Met het oog op een belangrijke en veeleisende vergadering kan cafeïne helpen je aandacht te vergroten(2). De consumptie van eiwitten gedurende de dag stimuleert de spiereiwitsynthese(3); het helpt bij de groei en behoud van spiermassa en het onderhoud van normale botten. Je kunt je aandacht dus volledig op jouw meeting richten en tegelijkertijd worden je spieren onderhouden door de proteïne. Zo vlieg jij met je team door die to-do lijst!

2. Voorafgaand-, tijdens- en na het sporten

Eiwitten (of proteïnen) bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan proteïne 22 verschillende soorten aminozuren bevatten. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren is bij elk uniek. Negen aminozuren zijn essentieel, die kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we via onze voeding binnenkrijgen. De drie aminozuren leucine, isoleucine en valine (BCAA's genoemd - Branched-chain amino acids) maken één derde uit van de in totaal negen essentiële aminozuren en ongeveer 70 procent van het totale spiereiwit. Ze zijn essentieel voor opbouw van spiermassa en doordoor een must voor bijvoorbeeld gewichtheffers. Weiproteïne bevat deze BCAA's.

Cafeïne kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en doorgegeven. Het wordt snel geabsorbeerd in je bloed en als je het tot je neemt via een drank, piekt je bloedspiegel na ongeveer 90 minuten. De inname van cafeïne kan bijdragen aan de verhoging van het uithoudingsvermogen (4) en capaciteit (5) wanneer de inname van cafeïne in een hoeveelheid van 3 mg/kg lichaamsgewicht ten minste één uur voor de training plaatsvindt. Hiervoor zijn er twee mogelijke verklaringen; cafeïne kan het gebruik van koolhydraten tijdens het sporten sparen en het kan bijdragen tot een snel herstel van glycogeenlevels.

Cafeïne helpt dus het uithoudingsvermogen en de prestatie te verbeteren(6). Daarnaast helpt de consumptie van eiwitten gedurende de dag de stimulatie van de spiereiwitsynthese (5). Deze combinatie is ideaal wanneer elke milliseconde telt en je moet pieken in een belangrijke wedstrijd.
Ook juist wanneer je al je focus en inspanning moet verdelen over een toernooi met meerdere wedstrijden kan de combinatie van koffie en eiwit helpen (6). Tijdens langdurige inspanning, wanneer de glycogeenvoorraden laag zijn, zijn BCAA's de enige aminozuren die de skeletspieren kunnen gebruiken voor energie, dus ze kunnen nuttig zijn bij het verminderen van vermoeidheid tijdens de inspanning. BCAA's helpen ook om suiker uit de bloedbaan naar de spieren te brengen, zodat het gebruikt kan worden voor energie.
Terwijl cafeïne de brandstof en oppepper voor je toernooi levert, biedt proteïne de hulpmiddelen voor het opbouwen van spieren en zorgen ze samen voor voedingsstoffen om langer door te kunnen gaan.

Omdat weiproteïnen bestaan uit aminozuren die ook de bouwstenen van je spiervezels zijn, is het consumeren van dit type proteïne na een training de beste manier om spierschade te herstellen en herstel te bevorderen. Bij gebruik na de training ondersteunen BCAA's het herstel en de groei van de spieren. Cafeïne draagt juist bij aan het herstel van brandstof-reserves (glycogeen) (7).

Proteïne, cafeïne en een heerlijke smaak zonder veel suiker in één!

Dat is ons nieuwste verantwoorde alternatief: High Protein Iced Coffee. Een van de belangrijkste pijlers van de voedingsfilosofie van Herbalife Nutrition is de overtuiging dat goede voeding heerlijk kan zijn. Daarom blijven we innoveren en producten ontwikkelen die passen binnen een evenwichtige levensstijl.

High Protein Iced Coffee is gemakkelijk te maken, en bevat 15g weiproteïnen van hoge kwaliteit, 100% Robusta koffiebonen en slechts 0,7 g (natuurlijk voorkomende) suikers, per glas.

High Protein Iced Coffee is niet zomaar een frappuccino maar een Ice Coffee EN een proteïneshake in 1!

Of je nu onderweg bent of gewoon een cafeïne boost nodig hebt, grijp dit verfrissende alternatief voor jouw ochtend- en middagsnack, om jouw dag van brandstof te voorzien.

  1. Nieuwsblad.BE 12/05/2016 - 12:23 - Bron: BELGA
  2. Het gunstige effect wordt verkregen bij een cafeïneconsumptie van minstens 75 mg. Overschrijd geen maximale dagelijkse inname van cafeïne uit alle bronnen van 400 mg (200 mg voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven)
  3. EFSA Journals 2010; 8 (10): 1811, 2011; 9 (6): 2203; Jäger et al., JISSN, 2017, 14:20
  4. After at least one day of caffeine withdrawal in habitual caffeine consumers. (EFSA, 2011a)
  5. After at least 12 hours of caffeine withdrawal in habitual caffeine consumers (C. Kerksick, , et al., 2008; C. M. Kerksick, , et al., 2018; McLellan et al., 2016).
  6. 3 mg cafeïne / kg lichaamsgewicht minstens 1 uur vóór de activiteit helpt om de prestaties en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Overschrijd geen maximale dagelijkse inname van cafeïne uit alle bronnen van 400 mg (200 mg voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven). EFSA Journal 2011; 9 ( 4): 2053
  7. Goldstein et al., JISSN 2010, 7:5; Kerksick et al., JISSN, 2018, 15:38

Gerelateerd

Alle artikelen
Vier manieren om meer water te drinken en gehydrateerd te blijven

Vier manieren om meer water te drinken en gehydrateerd te blijven

Auteur: Susan Bowerman

We zijn wat we drinken - en in het geval van de meeste volwassenen bestaat ons lichaamsgewicht voor 60-70% uit water. Water is van vitaal belang voor de goede werking van vrijwel elke cel, elk weefsel en elk orgaan in het lichaam. Bovendien is water nodig voor een goede vertering en levering van voedingsstoffen aan de cellen. Daarnaast helpt water ook om het lichaamstemperatuur te reguleren en werkt het als een "schokdemper" voor de hersenen en het ruggenmerg. Het smeert ook gewrichten, organen en weefsels. Voldoende water inname kan je zelfs helpen jouw gewicht te beheersen.

Lees meer

Heeft het mondkapje een slechte invloed op je huid?

Heeft het mondkapje een slechte invloed op je huid?

Auteur: Herbalife Nutrition

Het ‘nieuwe normaal’ heeft nieuwe regels en gewoonten met zich meegebracht die zijn ontworpen om onze gezondheid en die van anderen te beschermen. We raken allemaal gewend aan het dragen van een mondkapje, een belangrijke maatregel die voorlopig lijkt te blijven op bepaalde locaties. Maar als je last hebt van huidirritatie, droogheid of puistjes door deze ‘nieuwe normale’ gewoonte, lees dan verder. We hebben onze beste tips samengesteld voor het beheersen en zelfs voorkomen van door het mondkapje veroorzaakte huidverzorgingsproblemen.

Lees meer

Gezond eten met een beperkt budget

Gezond eten met een beperkt budget

Auteur: Susan Bowerman

Het zijn moeilijke tijden, en met zoveel economische onzekerheid en stijgende prijzen voor levensmiddelen lijkt het een uitdaging om gezond te eten. Veel mensen stellen gezonde voeding gelijk aan duur voedsel en kiezen in plaats daarvan voor sterk bewerkte producten die minder voedingswaarde bieden en vaak beladen zijn met zout, suiker en vet. Als voedingsdeskundige en opvoeder weet ik dat gezond eten mogelijk is - zelfs met een krap budget. Door te leren hoe je heerlijke en voedzame opties kunt kiezen, kan je maaltijden samenstellen die je een vol gevoel kunnen geven en van brandstof kunnen voorzien.

Lees meer