Eettips om je op weg te helpen

Het lijkt alsof iedereen in 2020 meer gebakken heeft dan ooit. We zagen alles voorbijkomen op social media, zoals nieuwe recepten voor bananenbrood of zelfgemaakte hummus, maar bovenal veel lekkere en vaak ongezonde lekkernijen. Onze routines zijn de laatste maanden zo ingrijpend veranderd dat het niet gek is dat we even van onze gezonde gewoonten zijn afgedwaald, maar hoe pakken we nu de draad weer op? Dat doen we door het aanbrengen van veranderingen in onze levensstijl die gezond eten nu en in de toekomst zullen ondersteunen.

Ga vooral door met het (gezond) koken thuis
Een positief punt van de periode waarin we nu leven is dat meer mensen tijd hebben om thuis iets klaar te maken. Meer maaltijden klaarmaken maakt het mogelijk om meer voedingsstofrijke maaltijden binnen te krijgen op een dag. Dit betekent wel dat je tijdens het koken gebruikt maakt van kleurrijke groenten en fruit, voedingsmiddelen die gezonde vetten bevatten, zoals olijfolie, avocado en vis, maar ook vezelrijke volle granen, bonen en magere eiwitbronnen, inclusief plantaardige eiwitten. Hoewel velen van ons het koken een beetje beu zijn en liever via Thuisbezorgd iets bestellen, kan het experimenteren in de keuken met verse ingrediënten en nieuwe recepten gezond eten lekker, maar vooral ook leuk maken. Dat betekent wel dat we vaker comfort food moeten weerstaan, maar wie zegt dat gezond eten niet lekker kan zijn?

Geniet van gezonde bezorg-/afhaalmaaltijden
Thuisbezorgd en andere bezorgdiensten hebben het nog nooit zo druk gehad. Mensen bestellen massaal eten bij hun favoriete restaurants, omdat ze de lokale horeca willen ondersteunen en toch de luxe van het uiteten gaan missen. Vaak kiezen we voor een ongezonde hap boven een voedingsrijke maaltijd. Probeer in plaats van de snackbar om de hoek de volgende keer eens te gaan voor een maaltijd die aansluit bij jouw gebruikelijke gezonde patroon. Aangezien je waarschijnlijk online menu-aanbiedingen gaat bekijken, moet je de tijd nemen om gerechten te selecteren die veel groenten en magere eiwitten bevatten, bijvoorbeeld een gezond wokgerecht of een met proteïne bedekte salade. Bij veel menu’s wordt tegenwoordig ook voedingsinformatie geplaatst, die je kan helpen om betere keuzes te maken. Als je besluit om extra items te bestellen, zodat je genoeg te eten hebt voor de volgende dag, zet dan meteen de portie van morgen opzij, zodat je niet in de verleiding komt om te veel te eten.

Zoek een partner met dezelfde doelen
Als het gaat om een verandering in voeding of bijvoorbeeld gewichtsverlies, kan een ondersteunende community het verschil maken. Zoek mensen met dezelfde wens om gezonder te leven en maak contact met hen. Het delen van jouw favoriete gezonde recepten, praten over jullie uitdagingen, elkaar verantwoordelijk houden en samen koken – zelfs op afstand – kan helpen bij zinvolle veranderingen in jouw levensstijl.

‘Preparation is key’
Het is makkelijk om gedachteloos en ongezond te snacken, omdat deze opties thuis toegankelijker zijn dan op kantoor. Toch is het net zo makkelijk om een gezonde snack te pakken als je maar voorbereid bent en een gezonde hap klaarlegt. Bewaar gesneden wortels en bleekselderij in de koelkast, samen met wat hummus, en je hebt een lekker tussendoortje. Een schaal met vers fruit op het aanrecht kan ook gezonde tussendoortjes aanmoedigen. Je kunt een appel eten met wat kaneel en rozijnen of een banaan in een gezonde proteïneshake zoals Pro20 Select mixen.

Het plannen van een maaltijd van tevoren kan tijdrovend zijn, maar het maakt het veel waarschijnlijker dat je je de hele week aan een gezond eetplan houdt. Een goed gevulde koelkast, vriezer en voorraadkast kunnen echt helpen. Je kunt gezonde granen, zoals zilvervliesrijst of quinoa vooraf bereiden en verschillende groenten klaar hebben in de koelkast of vriezer. Voor proteïnen kun je kipfilet of vis bakken of kiezen voor tonijn, zalm of bonen uit blik uit de voorraadkast of wat garnalen of groenteburgers uit de vriezer halen. Voila, je bent voorbereid om de hele week gezonde bowls, salades en wokgerechten te maken.

Het afgelopen jaar was in zoveel opzichten een uitdaging. Maak jezelf niet gek als je bent aangekomen of niet zoveel traint als je zou willen. Als je een tijdje jouw routine hebt doorbroken, zet jezelf er dan overheen en ga weer verder. Je lichaam van de juiste voedingsstoffen voorzien en regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zijn gezonde gewoonten die je kunt volhouden. Motiveer jezelf met de wetenschap dat dit een van de allerbeste dingen is die je voor jezelf kunt doen!

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe beïnvloedt de spijsvertering onze sportprestaties?

Hoe beïnvloedt de spijsvertering onze sportprestaties?

Auteur: Susan Bowerman

Er zijn talloze manieren waarop je sportprestaties en trainingsplannen kunnen ontsporen: blessures, uitputting en uitdroging, om er maar een paar te noemen. Maar wist je dat de spijsvertering ook een belangrijke rol speelt?

Lees meer

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Auteur: Susan Bowerman

Het drinken en serveren van thee is een dagelijkse praktijk voor mensen over de hele wereld. Het nuttigen ervan kent vele ceremonies en tradities. De voordelen van het drinken van thee gaan verder dan de kunst van het bereiden en het opsnuiven van het aroma. Groene, zwarte en kruidenthee bevatten fytonutriënten, dit zijn verbindingen die planten niet alleen hun kleur, smaak en aroma geven, maar ook goed kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Sommige theefabrikanten voegen zelfs vitaminen en functionele kruiden toe aan thee die al goed voor je is. Beschouw ze als een andere soort functionele thee. Van groene thee met een vleugje fruit tot "energie"- en "bedtijd"-melanges, er zijn tientallen soorten functionele theeën om uit te kiezen. Hier zijn een paar bewezen functionele theeën om in je kast te hebben.

Lees meer

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Auteur: Laura Chacon-Garbato

We horen vaak over het belang van zonnebrandcrème, bijvoorbeeld dat als we ons niet tegen de zon beschermen, we kunnen verbranden, tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen krijgen en natuurlijk het risico lopen een huidziekte. Maar hoeveel en hoe vaak moeten we zonnebrandcrème gebruiken? Deze gids zal je helpen de basisprincipes van SPF en UV-straling te begrijpen. Bovendien zullen we ook andere veelgestelde vragen en mythes bespreken in verband met zonnebescherming.

Lees meer