Essentiële voedingselementen voor spierherstel

Om vooruitgang te boeken in kracht en/of conditie is het belangrijk dat je je lichaam steeds nieuwe en progressief zwaarder wordende trainingsprikkels geeft. Je lichaam zal zich dan beetje bij beetje aanpassen aan de meer kracht vergende inspanningen. Dat noemen we adaptatie. Je spieren worden sterker en groter bij krachttraining en je uithoudingsvermogen verbetert bij cardiovasculaire training.

Deze aanpassing van je lichaam is enkel mogelijk als je lichaam hiervoor de juiste bouwstenen krijgt aangereikt. Spieren opbouwen lukt niet zonder de juiste voedingsstoffen. Daarom is een goed herstel van een inspanning minstens even belangrijk als de inspanning zelf. Maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam zich goed herstelt?

Eén van de belangrijkste elementen in spierherstel is de juiste voeding. Onmisbare elementen in je ‘post work-out meal’ zijn:

Eiwitten

Eiwitten zijn na je work-out echt je beste vriend [1]. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, belangrijke bouwstenen voor je spieren. Ook al maakt je lichaam deels zelf aminozuren voor eiwitten aan, je kan niet álle aminozuren aanmaken. De aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je dus enkel via voeding kan binnenkrijgen, noemen we essentiële aminozuren. Voldoende eiwitten in je voeding is dus erg belangrijk – niet alleen na je work-out, maar ook in je volledige eetpatroon [1]. Eiwitten vind je o.a. in vlees, vis, vleesvervangers, melkproducten (en melkvervangers), peulvruchten, noten, pitten, zaden, kiemen, quinoa, bulgur, paddenstoelen, broccoli en bepaalde eiwitsupplementen.

Koolhydraten

Hoewel koolhydraten vandaag soms een slechte naam hebben in de fitnesswereld, zijn ook deze voedingselementen essentieel voor spierherstel. Tijdens een middel tot hoog intensieve work-out vormen koolhydraten je belangrijkste bron van energie [2]. Je spieren hebben hiervan een voorraad opgeslagen om snel energie te kunnen leveren onder de vorm van glycogeen [2]. Tijdens je work-out zal je deze voorraad opgebruiken, waardoor het na je work-out uiteraard belangrijk is om deze voorraad opnieuw aan te vullen, zodat je er volgende keer weer tegen kan [2]. Koolhydraten zijn dus een essentieel onderdeel in je post work-out meal om te vermijden dat je lichaam eiwitten zal omzetten in glycogeen om deze voorraad weer aan te vullen [2]. Koolhydraten vind je in allerlei graanproducten (spelt, tarwe, quinoa, bulgur, couscous, pasta, rijst, brood, crackers, havermout...), aardappelen, peulvruchten, fruit en groenten.

Vocht & elektrolyten

Wanneer je sport, verlies je altijd vocht en elektrolyten door te zweten. Afhankelijk van de intensiteit van je inspanning en de weersomstandigheden kan de hoeveelheid hiervan sterk verschillen.

Bij een matig intensieve inspanning van minder dan 60-90 minuten volstaat het eigenlijk om voldoende water te drinken tijdens en na de inspanning [2, 3]. Vochtbehoefte is afhankelijk van externe en interne factoren zoals temperatuur, geslacht, trainingsintensiteit en lichaamssamenstelling. Aangezien dorst niet altijd een goede indicator voor de vochtbehoefte is, schrijft de richtlijn voor om regelmatig te drinken en zo niet meer dan 2% vocht te verliezen (van je oorspronkelijke lichaamsgewicht) [3, 4]. Een richtlijn hiervoor is tussen 170 ml en 340 ml water per kwartier [2]. Bij intensieve inspanningen van langer dan 60-90 minuten kan je ook isotone sportdrank met koolhydraten drinken [2, 3]. In de isotone sportdrank zitten elektrolyten, die zijn voornamelijk van belang bij intensieve inspanningen of bij hoge temperaturen, om overmatig verlies van water en zouten via het zweet te compenseren en je lichaamstemperatuur te regelen [4, 5].

Voor de gemiddelde inspanning die iemand levert bij een normale work-out volstaat water en is sportdrank niet nodig, elektrolyten kunnen dan gewoon geleidelijk weer aangevuld worden via de voeding [5].

Eiwitten, koolhydraten en water zijn dus de belangrijkste basiselementen in je voeding voor spierherstel. Uiteraard zijn ook vitaminen en mineralen belangrijk, maar als de basis niet goed zit, heeft het weinig zin om hiertoe je toevlucht te nemen. Eerst de basis, dan de rest!

Wie nog op zoek is naar sportieve recepten: www.myfoodboost.be


Referenties

1. Jager, R., et al., International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017. 14: p. 20.

2. Kerksick, C., et al., International Society of Sports Nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2008. 5(1): p. 17.

3. ACSM, Nutrition and Athletic Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2016. 48(3): p. 543-568.

4. Sawka, M.N., et al., American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise, 2007. 39(2): p. 377-390.

5. Shirreffs, S.M. and M.N. Sawka, Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. Journal of sports sciences, 2011. 29(sup1): p. S39-S46.Herbalife Nutrition beveelt haar Herbalife24 lijn aan voor optimaal spierherstel. De Rebuild Strength is een proteïnerijke hersteldrank voor gebruik na krachttraining en de Rebuild Endurance is een koolhydraat- en proteïnerijke hersteldrank voor duursporten. Voor meer informatie ga naar www.herbalife24.be.

Gerelateerd

Alle artikelen
Hoe beïnvloedt de spijsvertering onze sportprestaties?

Hoe beïnvloedt de spijsvertering onze sportprestaties?

Auteur: Susan Bowerman

Er zijn talloze manieren waarop je sportprestaties en trainingsplannen kunnen ontsporen: blessures, uitputting en uitdroging, om er maar een paar te noemen. Maar wist je dat de spijsvertering ook een belangrijke rol speelt?

Lees meer

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Wat zijn functionele theeën en waarom zou je ze drinken?

Auteur: Susan Bowerman

Het drinken en serveren van thee is een dagelijkse praktijk voor mensen over de hele wereld. Het nuttigen ervan kent vele ceremonies en tradities. De voordelen van het drinken van thee gaan verder dan de kunst van het bereiden en het opsnuiven van het aroma. Groene, zwarte en kruidenthee bevatten fytonutriënten, dit zijn verbindingen die planten niet alleen hun kleur, smaak en aroma geven, maar ook goed kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Sommige theefabrikanten voegen zelfs vitaminen en functionele kruiden toe aan thee die al goed voor je is. Beschouw ze als een andere soort functionele thee. Van groene thee met een vleugje fruit tot "energie"- en "bedtijd"-melanges, er zijn tientallen soorten functionele theeën om uit te kiezen. Hier zijn een paar bewezen functionele theeën om in je kast te hebben.

Lees meer

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

Auteur: Laura Chacon-Garbato

We horen vaak over het belang van zonnebrandcrème, bijvoorbeeld dat als we ons niet tegen de zon beschermen, we kunnen verbranden, tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen krijgen en natuurlijk het risico lopen een huidziekte. Maar hoeveel en hoe vaak moeten we zonnebrandcrème gebruiken? Deze gids zal je helpen de basisprincipes van SPF en UV-straling te begrijpen. Bovendien zullen we ook andere veelgestelde vragen en mythes bespreken in verband met zonnebescherming.

Lees meer