Skincare while wearing face covering 1400x700

Heeft het mondkapje een slechte invloed op je huid?

Het ‘nieuwe normaal’ heeft nieuwe regels en gewoonten met zich meegebracht die zijn ontworpen om onze gezondheid en die van anderen te beschermen. We raken allemaal gewend aan het dragen van een mondkapje, een belangrijke maatregel die voorlopig lijkt te blijven op bepaalde locaties. Maar als je last hebt van huidirritatie, droogheid of puistjes door deze ‘nieuwe normale’ gewoonte, lees dan verder. We hebben onze beste tips samengesteld voor het beheersen en zelfs voorkomen van door het mondkapje veroorzaakte huidverzorgingsproblemen.

Kies het juiste mondkapje

Een comfortabele pasvorm en ademend materiaal zijn musts. Niet alle stoffen zijn op dezelfde manier gemaakt: onthoud dat sommige kunstmatige vezels zweet kunnen vasthouden en irritatie en acne kunnen veroorzaken. Natuurlijke stoffen zoals katoen zijn het zachtst voor de huid, omdat ze zweet helpen absorberen en de huid laten ademen. Wissel en was je mondkapjes regelmatig met een mild wasmiddel en antimicrobiële middelen om ziektekiemen, waaronder bacteriën, te minimaliseren en puistjes te verminderen.

Bereid je huid voor…

Hydratatie kan irritatie helpen voorkomen. Reinig en gebruik een gezichtscrème met verzachtende ingrediënten zoals kamille * [DK1] en aloë vera [DK2] * voordat je je masker draagt. Vermijd ook zware make-up die de poriën verstopt. Kies voor cosmetica op basis van mineralen met ingrediënten zoals titaniumdioxide, dat olie op de huid absorbeert.

… behandel dan je huid!

Verwen je huid na een lange dag een mondkapje te hebben gedragen met zachte, hydraterende producten die vrij zijn van irriterende stoffen zoals sulfaten die de lipidenstructuur van de buitenste laag van de huid [DK3] * veranderen. Reinig met water dat niet heter is dan lauw en eindig met vocht inbrengende crème. Toegevoegde elementen zoals antioxidanten en etherische oliën helpen je huid te herstellen en te kalmeren *. [DK4]

Probeer dit:

Als je last hebt van overmatige droogheid, irritatie of jeuk, probeer dan thuis dit zachte, hydraterende masker, gemaakt van slechts drie eenvoudige ingrediënten:

  • 3 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels Herbal Aloe Soothing Gel
  • 1 eetlepel honing

Kook de havermout met 2 eetlepels water 20 tot 30 seconden in de magnetron. Laat het een beetje afkoelen en voeg 2 eetlepels Herbal Aloe Soothing Gel en 1 eetlepel honing toe. Als het volledig is afgekoeld, brengt het dan aan op het gezicht en laat het 15 tot 20 minuten inwerken. Was je gezicht daarna grondig met warm water en een milde sulfaatvrije reiniger.

Klik hier voor nog meer informatie over hoe je je huid goed kan verzorgen.


Bronnen

*Srivastava JK et al. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Report. 2010 Nov 1; 3(6): 895–901.

*Maenthaisong R et al. The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Burns. 2007 Sep;33(6):713-8

*Yanase K and Hatta I. Disruption of human stratum corneum lipid structure by sodium dodecyl sulphate. Int J Cosmet Sci. 2018 Feb;40(1):44-49

*Lin TK et al. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70.

Addor FAS. Antioxidants in dermatology. An Bras Dermatol. 2017 May-Jun; 92(3): 356–362.

[DK1]Reference: Srivastava JK et al. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Report. 2010 Nov 1; 3(6): 895–901.

[DK2]Reference: Maenthaisong R et al. The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Burns. 2007 Sep;33(6):713-8

[DK3]Reference: Yanase K and Hatta I. Disruption of human stratum corneum lipid structure by sodium dodecyl sulphate. Int J Cosmet Sci. 2018 Feb;40(1):44-49

[DK4]References

Lin TK et al. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70.

Addor FAS. Antioxidants in dermatology. An Bras Dermatol. 2017 May-Jun; 92(3): 356–362.


Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer