Het pad naar geen honger omvat empowerment van vrouwen

Als vrouwen empowered worden, profiteert de samenleving als geheel hiervan. Studies tonen aan dat empowerment van vrouwen leidt tot gezondere gezinnen, verminderde kindersterfte, hogere scholingspercentages en sterkere economieën met een hoger BBP. Desondanks worden vrouwen onevenredig zwaar getroffen door honger. Vrouwen en meisjes vormen 60% van degenen die voedsel onzeker zijn, 821 miljoen mensen wereldwijd. De redenen waarom vrouwen meer acute honger lijden, zijn geworteld in verschillende complexe en vaak met elkaar verweven kwesties, waaronder cultuur, genderongelijkheid, toegang tot middelen, onderwijs en meer.

Door echter te focussen op oplossingen die gendergelijkheid en empowerment van vrouwen omvatten, kan meer impact worden gemaakt om ondervoeding, voedselonzekerheid en honger te verminderen. Door ervoor te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot essentiële hulpbronnen, kan het hongerpercentage wereldwijd aanzienlijk worden verlaagd.

Waarom honger meer invloed heeft op vrouwen.

Vrouwen krijgen vaak de taak om in de basisbehoeften van het gezin te voorzien - zoals voedsel, zorg en onderwijs - maar ze hebben de middelen en vrijheid niet die ze nodig hebben om deze verantwoordelijkheid te vervullen. Deze situatie draagt ​​ertoe bij dat vrouwen honger lijden en de effecten ervan acuter worden:

Veel samenlevingen hebben gendernormen die van invloed zijn op de gezondheid van vrouwen.

In sommige samenlevingen is het geen ongebruikelijke gendernorm dat vrouwen als laatste eten nadat alle mannen en jongens zijn gevoed. Vrouwen kunnen ook hun productiviteit op de werkplek verliezen als ze afzien van eten als een coping-strategie als reactie op voedselonzekerheid.

Er zijn ook praktijken zoals het kinderhuwelijk. Wereldwijd waren 750 miljoen vrouwen en meisjes vóór hun achttiende getrouwd. Dit heeft een negatieve invloed op de gezondheid van vrouwen, verkort hun opleiding, remt hun potentieel af, waardoor ze uitsluitend afhankelijk zijn van mannelijke partners of familie.

Veel meisjes hebben geen toegang tot onderwijs.

Gelijke opleiding is voor veel gezinnen een onvervulde belofte; er wordt geschat dat 132 miljoen meisjes wereldwijd niet naar school gaan. Volgens De Wereldbank verhoogt een meisje dat op school blijft, elk jaar haar toekomstige loon met 20 procent, waardoor ze de armoedecyclus kunnen doorbreken en naar een betere toekomst kunnen streven.

Vrouwen over de hele wereld worden economisch gemarginaliseerd.

Een van de redenen waarom gezinnen meisjes niet naar school sturen, is om ze te laten werken, geld te verdienen en te helpen eten op tafel te zetten. Het economische panorama is echter verre van gelijk: vrouwen doen 2,6 keer meer onbetaalde zorg en huishoudelijk werk dan mannen, en ze verdienen ook 23% minder voor betaald werk.

De mogelijkheid om onroerend goed te bezitten is ook een groot probleem: meer dan de helft van de landarbeiders in de wereld zijn vrouwen, maar ze vormen slechts 13% van de landeigenaren.

Hoe kan empowerment van vrouwen de honger helpen stoppen?

Het benutten van het potentieel van vrouwen en hen voorzien van onderwijs, middelen en vrijheid van handelen is cruciaal om een ​​einde te maken aan de honger. Dit is waarom:

Onderwijs kan het hongergevoel verminderen.

Gendergelijkheid is waarschijnlijk de belangrijkste determinant van voedselzekerheid. Dit is geen lichtzinnige verklaring: volgens een rapport van de Asian Development Bank droeg het onderwijs aan vrouwen bij tot een vermindering van 43 procent van de honger in de regio Azië-Pacific van 1970 tot 1995, terwijl een langere levensverwachting voor vrouwen verband hield met een extra 12 procent daling van het hongerniveau.

Onderwijs is een investering op lange termijn: meer meisjes op school zullen een sterkere economie en een betere gezondheid van de samenleving betekenen.

Als vrouwen dezelfde middelen krijgen als mannen, kunnen we honger en armoede verminderen.

Het zal je misschien verbazen dat vrouwen 43 procent van de agrarische beroepsbevolking in ontwikkelingslanden uitmaken en naar schatting twee derde van de 600 miljoen arme veehouders ter wereld vertegenwoordigen.

Helaas hebben ze echter niet dezelfde toegang als mannen tot landrechten, financiële middelen, training en technologie. Het oplossen van dit probleem kan een zeer grote impact hebben: naar schatting zou het aanbieden van gelijke toegang tot instrumenten en middelen aan vrouwelijke boeren het aantal mensen dat in honger en armoede leeft met 17 procent of 150 miljoen mensen kunnen verminderen.

Wanneer vrouwen een inkomen verdienen, investeren ze terug in hun gemeenschap.

Vrouwen herinvesteren 90 procent van hun verdiensten terug in hun families. Dit heeft een brede economische impact in hun gemeenschappen: vrouwen activeren lokale economieën door schoolbenodigdheden, voedsel, medicijnen en kleding te kopen.

Wat kan jij doen om te helpen?

Beleidsinterventies zijn nodig om vrouwen en hun rol in de strijd tegen honger in de wereld kracht bij te zetten. Maar dit betekent niet dat individuen machteloos zijn: je kan helpen door organisaties te ondersteunen die deze problemen aanpakken.

Via ons Nutrition for Zero Hunger-initiatief werken we samen met organisaties zoals The Hunger Project, Feed The Children en lokale organisaties om wereldwijde honger, voedselzekerheid en ondervoeding aan te pakken door middel van belangrijke toezeggingen om meer toegang te geven tot onderwijs en empowerment van gezonde voeding wereldwijd en wiens programma's specifieke middelen bevatten om gendergelijkheid en empowerment van vrouwen aan te pakken.

Vrouwen vormen de cirkel: binnenin hen ligt de kracht om te creëren, te koesteren en te transformeren. Het vergroten van de inclusie en empowerment van vrouwen is de sleutel tot bloei van de samenleving.

Klik hier voor meer informatie over The Hunger Project.

Gerelateerd

Alle artikelen
Duurzaamheid bij Herbalife Nutrition

Duurzaamheid bij Herbalife Nutrition

Auteur: Herbalife Nutrition

Duurzaamheid staat steeds meer in de spotlight. Regelmatig zie je op het nieuws iets over de klimaatverandering. Volgens veel wetenschappers wordt deze klimaatverandering vooral veroorzaakt door de mens. Voornamelijk door de verbranding van fossiele brandstoffen komt er veel CO2 in de lucht. En dit zorgt dan weer voor opwarming van de aarde. Heel veel bedrijven zijn zich hiervan bewust en focussen zich op duurzaamheid. Wat heeft Herbalife Nutrition reeds verbeterd op dit gebied? En wat zijn de toekomstplannen? In deze blog vind je alle informatie omtrent duurzaamheid Bij Herbalife Nutrition.

Lees meer

Creëer een plan voor een gezonde levensstijl dat voor jou werkt

Creëer een plan voor een gezonde levensstijl dat voor jou werkt

Als het gaat om fit en gezond worden, zijn er veel factoren die kunnen bijdragen aan je algehele gevoel van welzijn. Van voeding en rust, tot stress, werkverplichtingen, erfelijkheid en meer. Dit zijn slechts enkele van de vele dingen die jouw persoonlijke resultaten kunnen beïnvloeden.

Lees meer

Verander je zomervakantie in een ontspannen thuisvakantie

Verander je zomervakantie in een ontspannen thuisvakantie

Auteur: Samantha Clayton

Maak je je zorgen over je zomerplannen? Voor velen is de zomer het moment waarop ze hun gezinsvakantie plannen. De kinderen zijn vrij van school, het weer is fantastisch en de dagen zijn langer - waardoor er tijd is om naar nieuwe plekken te gaan, meer tijd door te brengen met onze vrienden en familieleden en wat zon op te vangen. Smeer je wel goed in! Onze beschermende Moisturiser SPF 30 van de Herbalife Skin lijn biedt een breed spectrum aan UVA/UVB bescherming.

Lees meer