Hoe atleten de angst voor sportprestaties kunnen overwinnen

Atleten concentreren zich op verschillende variabelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren: een voedzaam en gezond dieet volgen, regelmatig trainen, de juiste supplementen nemen en voldoende rust krijgen. Maar prestatie gaat niet alleen over een optimale fysieke conditie; psychologische factoren spelen ook een belangrijke rol. Wanneer je een wedstrijd, race of competitief evenement hebt, kan je last krijgen van angst voor sportprestaties. Het kan komen in de vorm van overmatige opwinding of nervositeit, wat de besluitvorming en prestaties kan verstoren.

6 stappen om angst voor sportprestaties te overwinnen

Hoe gaan we om met faalangst? Hier zijn zes bewezen technieken om ervoor te zorgen dat je je in een optimale mentale toestand bevindt voor je volgende wedstrijd:

1. Oefen, oefen, oefen.

Oefening baart kunst, of je nu solo speelt of met een team. Niets zal je zelfvertrouwen en vaardigheden zo versterken als consequent trainen. Een goede coach helpt jou en je team om doelen te stellen, een actieplan op te stellen en ervoor te zorgen dat je voldoende oefent, zodat je zelfvertrouwen opbouwt voor de wedstrijd.

2. Routines.

Een routine zorgt ervoor dat we ons op ons gemak voelen omdat het bekend is, en dit helpt het stressniveau te verminderen. In ons werk met atleten, zorgen we ervoor dat we geen nieuwe variabelen introduceren voor wedstrijden.

3. Herformuleer angst

In plaats van angst als iets negatiefs te beschouwen, moet je beseffen dat je angstig bent omdat je een aanzienlijke hoeveelheid energie en tijd in de voorbereiding hebt gestoken. Realiseer je dat je op alle mogelijke manieren voorbereid bent.

4. Verminder interacties van buitenaf.

Beperk in de uren voorafgaand aan de wedstrijd de interactie met personen van buitenaf tot een absoluut minimum. Dit helpt je om gefocust en ontspannen te blijven.

5. Energie en focus.

Probeer dertig minuten voor de wedstrijd naar een stille zone te gaan. Gebruik visualisatie, mindfulness en andere technieken om energie en focus te kanaliseren, wat je zal helpen kalm en mentaal voorbereid te blijven op de wedstrijd.

6. Bootst de energie na die je wilt in de competitie.

Maak tien minuten voor de wedstrijd geleidelijk de omslag in je energie van kalm naar enthousiast. Begin met het opbouwen van opwinding naar de concurrentie toe. Kom in de zone: die mentale plek waar je zelfverzekerd, energiek en klaar bent om je best te doen.

De rol van mindfulness en meditatie

Angst kan afleiding zijn, waardoor atleten nadenken over de uitkomst in plaats van zich te concentreren op de uitvoering. Door middel van mindfulness en meditatie kunnen atleten hun energie en bewustzijn richten op uitvoering, en zo zal de afleiding van het resultaat weggaan. Beide oefeningen helpen bij het cultiveren van bewustzijn op een enkel aandachtspunt en het daar te houden. Het verlengt ook de tijd tussen een eerste gedachte of intentie en het moment van actie. Tussen denken en doen is een hele wereld van mogelijkheden.

Een bewuste sporter heeft minder kans op faalangst. Ze hebben de kunst ontwikkeld om hun energie op uitvoering te kanaliseren, en dit is het geheim van aanhoudende hoge prestaties. Ademwerk, meditatie, in stilte zitten en focussen op een enkel object zijn allemaal voorbeelden van mindfulness-oefeningen die dit verhoogde gevoel van bewustzijn kunnen cultiveren.

Meer informatie over mindfulness? Klik hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Houd je kinderen actief met deze zomerfitnessactiviteiten

Houd je kinderen actief met deze zomerfitnessactiviteiten

Auteur: Samantha Clayton

Er is een vraag waar veel ouders mee te maken hebben wanneer schoolvakanties komen: hoe houd ik mijn kinderen bezig? Het antwoord begint met het kiezen van de juiste fitnessactiviteiten en sporten voor hun leeftijd. Deze inspanning is de moeite waard, omdat lichaamsbeweging niet alleen je kinderen actief en gezond houdt, maar het kan ook voordelen hebben voor het terug naar school gaan, zoals een bijdrage aan hun prestaties in de klas. Hogere fysieke activiteitsniveaus zijn in verband gebracht met een verbeterde concentratie en geheugen bij studenten.

Lees meer

Efficiënte trainingen voor thuis: de voordelen van HIIT en crosstraining

Efficiënte trainingen voor thuis: de voordelen van HIIT en crosstraining

Auteur: Herbalife Nutrition

Fitnesstrends zijn altijd een hot topic: mensen willen weten wat de nieuwste trainingsprogramma’s zijn waarmee ze in shape kunnen komen. Op dit moment kunnen de leidende trends in de fitnesswereld worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: holistisch en functioneel.

Lees meer

Streamen en stretchen: 5 eenvoudige stretchoefeningen om te doen tijdens het tv kijken

Streamen en stretchen: 5 eenvoudige stretchoefeningen om te doen tijdens het tv kijken

Auteur: Samantha Clayton

Laten we eerlijk zijn, na een lange dag gewerkt te hebben of voor anderen gezorgd te hebben, kijken we er allemaal naar uit om op de bank neer te ploffen en naar onze favoriete tv-programma's te kijken. Maar de hele dag zitten resulteert in stijve gewrichten tijdens het bewegen, waardoor mensen hun spieren langer en sterker maken om blessures te verminderen, vooral naarmate we ouder worden. Volgens American College of Sports Medicine (ACSM) moeten volwassenen twee tot drie keer per week flexibiliteitsoefeningen doen. Maar velen van ons vinden het moeilijk om te stretchen in een drukke week. Overweeg dit: door slechts vijf eenvoudige oefeningen per avond te doen, kan je aan je training beginnen en niks van je favoriete show missen.

Lees meer