Hoe de grootte van je bord en porties de controle over je porties beïnvloeden

Wist je dat het serveren en opdienen van voeding invloed heeft op hoeveel we eten? Een kleine aanpassing in de manier waarop je eten wordt geserveerd kan je voedselinname beïnvloeden. Als je de tijd hebt genomen om slim te winkelen en gezond te koken, is het makkelijk om aan te nemen dat hoeveel je eet niet zo veel uitmaakt. Er zijn veel mensen die echt heel goed eten, maar gewoon veel te veel. Het controleren van je porties is dus wel degelijk belangrijk wanneer je probeert je calorieën onder controle te houden, zelfs als je bord gevuld is met "gezond" voedsel.

7 factoren om rekening mee te houden bij het serveren en opdienen van voeding

Het idee dat "je ogen groter zijn dan je maag" is hier echt van toepassing. Als je je bord vol schept, vertrouw je op wat je ziet om je portie te bepalen, en dat is vaak veel meer dan wat je kunt of zou moeten eten.

We zijn geprogrammeerd om alles op te eten wat ons wordt voorgeschoteld, of het nu veel of weinig is. Dat is je "portie". En de enige manier waarop je weet dat je klaar bent met eten is wanneer het lege bord je vertelt: "Ik ben klaar."

Soms hebben de meest voor de hand liggende veranderingen de meeste invloed. Hier zijn zeven factoren waarmee je rekening moet houden bij het serveren en opdienen van jouw maaltijden:

1. De grootte van de pan

Van soep tot noten, elk gerecht dat uit een grote kom of schaal wordt geserveerd kan je aanmoedigen er meer van te eten. Om jouw porties te beheersen, kun je proberen ze uit een kleinere kom of pan te serveren.

2. De grootte van het keukengerei

Je serveert meer met een grote lepel dan met een kleinere, dus let op hoeveel je op je bord legt. "Een paar lepels" van iets kunnen snel oplopen als de lepel zo groot is als een schep.

3. De grootte van de borden

Als je een kleiner bord gebruikt, lijkt het alsof er meer eten op ligt. Dat betekent dat je ogen je vertellen dat dit bord met eten meer vulling zal zijn. Dus, als je probeert calorieën te verminderen door porties te verkleinen, moet je ook de grootte van je bord verkleinen. Het elimineren van grotere porties kan de calorie-inname zelfs tot 29% verminderen, bleek uit onderzoek in Amerika.

4. De hoogte en breedte van drinkglazen

Als je probeert je inname van vloeibare calorieën te beperken, denk dan aan de grootte en vorm van het glas dat je gebruikt. Hoge, magere glazen lijken veel meer te bevatten dan korte, brede glazen - wat je ogen misleidt door te denken dat je maag meer krijgt.

5. Opdienen in de keuken in plaats van aan tafel

Eten opdienen in gezinsstijl maakt het voor iedereen gemakkelijk om zichzelf te helpen, en dat is precies waarom het niet zo'n goed idee is als je probeert porties onder controle te houden. Met serveerschalen op tafel is het gewoon te gemakkelijk om "nog een lepeltje" te nemen. Maak de porties in plaats daarvan in de keuken. De enige serveerschalen die op tafel mogen staan zijn die met caloriearme groenten en salades.

6. De kleur van het bord

We willen hiermee niet zeggen dat je meteen nieuwe borden moet gaan kopen, maar bedenk wel dat de kleur van je bord invloed kan hebben op je vermogen om te visualiseren hoeveel je eet. Wanneer er een groot contrast is tussen de kleur van het voedsel en de kleur van het bord, stel je bijvoorbeeld een donker vierkant van chocoladetaart voor op een helder wit bord, dan is het makkelijker om de portie te visualiseren, wat het makkelijker maakt om te controleren hoeveel je eet.

7. Het voedsel dat je als eerste eet

Als je echt honger hebt en je schotelt jezelf een bord eten voor, zal je jezelf waarschijnlijk meer van de calorierijkste voedingsmiddelen voorschotelen die beschikbaar zijn, en je zult je er waarschijnlijk ook het eerst in verdiepen als je gaat zitten om te eten, wat betekent dat je je het eerst gaat volproppen met die calorierijke voedingsmiddelen!

Als dit klinkt zoals jij, probeer dan eerst je salade of groenten te eten, want op die manier begin je je eerst vol te stoppen met de caloriearme dingen, waardoor er minder ruimte overblijft voor de zwaardere dingen.

Probeer bij het uit eten gaan ook eens op deze factoren te letten en kijk hoe ze je eetgewoonten kunnen beïnvloeden.

Gerelateerd

Alle artikelen
Wat te eten voor en na een training: 8 tips voor gezonde tussendoortjes

Wat te eten voor en na een training: 8 tips voor gezonde tussendoortjes

Auteur: Dana Ryan

Gezond snacken is een belangrijk onderdeel van elk dieet. Voor sporters en actieve mensen zorgen tussendoortjes voor voldoende brandstof voor de training, verbeteren ze het spierherstel, stimuleren ze de mentale prestaties en helpen ze bij het behouden van een gezonde lichaamssamenstelling. Als sportdiëtist vragen sporters me vaak: Wat moet ik eten voor en na een training? Wat is een goede sportsnack? Dit zijn goede vragen die ik graag beantwoord.

Lees meer

7 smakelijke manieren om meer groenten aan je dieet toe te voegen

7 smakelijke manieren om meer groenten aan je dieet toe te voegen

Donkere bladgroenten zijn voedzame krachtpatsers, boordevol ijzer, calcium, vezels en vitamine A, C, en K. Eet jij ze wel genoeg? Boerenkool, spinazie, snijbiet, sla, rucola en andere groenten helpen het cholesterolgehalte te verlagen, de energie te verhogen, de gezondheid van de ogen te behouden en ontstekingen te verminderen, naast andere voordelen. Ze bevatten ook verbindingen en ontstekingsremmende eigenschappen die het hart kunnen beschermen.

Lees meer

Vijf bewezen strategieën om je eetlust te bedwingen

Vijf bewezen strategieën om je eetlust te bedwingen

Auteur: Susan Bowerman

Leren je hongergevoel te beheersen is waarschijnlijk de grootste hindernis als je aan een fitplan begint. Het is een klacht die ik vaker hoor dan welke andere ook. Sommige mensen mopperen over het tellen van calorieën of het bijhouden van een eetdagboek; anderen mopperen over het maken van tijd om te sporten. Maar er gaat geen dag voorbij dat iemand me niet vertelt dat ze gewoon geen honger meer hebben of dat ze "de hele tijd honger hebben!"

Lees meer