Pedagogisch Centrum Wagenschot

De COVID-19 periode is voor ons allen een hele moeilijke tijd. Ook de kwetsbare kinderen in België lijden onder deze situatie. Casa Herbalife Nutrition ‘Pedagogisch Centrum Wagenschot’ moest ook het één en ander aanpassen. Deze organisatie biedt begeleiding, behandeling, training en beroepsopleiding voor jongeren met emotionele en gedragsstoornissen, al dan niet in combinatie met een mentale beperking. Maart 2020 leidde tot de verplichting voor hen om - onder de COVID-19 regelgeving - 25 jonge kinderen in hun residentie te houden, zonder de mogelijkheid om hun ouders te bezoeken. Dit om het risico op besmetting te verminderen.

Deze maatregel liep tot 31 mei. In deze tijd was het een extra job om voor deze kinderen een volwaardig "thuis" te creëren in hun organisatie. Alleen via sociale media was het mogelijk om hun familie te spreken. Ze hebben extra budget ingezet voor wooncomfort in Wagenschot: eten, allerlei soorten ontspanning en alle kleding moest door hen worden gefinancierd. En ze waren vooral meer in contact met de kwetsbare kinderen, omdat ze zich soms erg eenzaam voelden. Het personeel moest zich extra inzetten om 24/7 aanwezigheid te kunnen realiseren. Ze hebben gelukkig deze donkere periode zonder enige besmetting kunnen doorstaan.

Samen met onze Herbalife Nutrition members halen we jaarlijks een mooi bedrag op voor deze organisatie. Ook hebben verschillende Herbalife Nutrition members en corporate medewerkers sportmateriaal/kleding verstrekt, zodat kinderen met minder mogelijkheden(door financiële problemen) thuis kunnen sporten. En als laatste werd de jaarlijkse opendeurdag van Wagenschot, met diverse attracties, mede mogelijk gemaakt door de vele hulpverleners en Herbalife Nutrition members.

Maar hoe zet Wagenschot eigenlijk het mooie opgehaalde bedrag in om kwetsbare kinderen te helpen? Lees hieronder een aantal persoonlijke verhalen. We hebben voor fictieve namen gekozen wegens privacy van de kinderen.

Shaun zit sinds maart 2019 bij Wagenschot. Zijn twee jongere broers wonen nog bij hun moeder in sociaal achtergestelde omstandigheden. Begin maart probeerde zijn moeder zelfmoord te plegen en de twee jongere broers, Shane en Bob, werden door de autoriteiten thuis weggehaald en ook naar Wagenschot gebracht om daar te verblijven. Bij aankomst leken ze mentaal in de war en ondervoed te zijn, vanwege de omstandigheden thuis en het gebrek aan financiële middelen. Hun vader was al sinds een tijdje buiten beeld. Wagenschot begon met intensieve individuele begeleiding om de twee broers - samen met Shaun - in een gemoedstoestand te brengen van normale dagelijkse gewoonten (eten, hygiëne en een normale nachtrust). De twee jongere broers waren nogal sceptisch en wilden toch terug naar hun moeder. Shaun, als oudere broer, steunde de hulpverleners in hun poging zijn broers te helpen, door hen te overtuigen om de methode van de hulpverleners te volgen. Na 3 maanden hadden Shane en Bob weer normale gewoonten en wisten ze hoe ze zich in het dagelijks leven moesten gedragen (gezond eten, eten op bepaalde momenten, enz.). Ondertussen was de moeder weer thuis van het ziekenhuis. De hulpverleners hebben de moeder ook kort begeleid om een ​​betere balans te creëren tussen thuis en leven voor de twee jongere broers. Dit ging goed waardoor Shane en Bob weer terugkeerden naar huis. Shaun is inmiddels een vaste bewoner in Wagenschot en werkt goed mee in zijn geplande traject. Ze houden de thuissituatie nog steeds in de gaten en Shaun mag nu als proef in de weekenden naar huis. In plaats van geld bieden ze hem essentiële voeding zodat zijn moeder en zijn twee broers meer gemotiveerd zijn om het reguliere voedingsschema voort te zetten.

Sander is 16 jaar oud en groeide op in een erg arm gezin. Hij logeerde doordeweeks bij Wagenschot en in de weekenden was hij thuis. Bij Wagenschot ontdekten ze al snel dat Sander slimmer was dan dat zijn ouders beweerden. Daarom hebben ze Sander naar de reguliere middelbare school geleid en nu volgt hij al 4 jaar de Hotelschool. Dit is een zeer bewonderenswaardige prestatie. Sander profiteerde ook van de voeding support die de Herbalife Nutrition Foundation mogelijk maakt.

Lisa was zwanger toen ze 18 was. Haar moeder is al jaren overleden en haar vader is verdwenen. Haar vriend, de vader van het kind, is sociaal en financieel achtergesteld. In Wagenschot hebben ze haar ondersteund bij het leren van een job namelijk keukenhulp. Zo kan ze zichzelf en haar kindje onderhouden. Er ging ook speciale aandacht naar regelmatig eten en eetgewoonten. Wagenschot heeft met de subsidie van de Herbalife Nutrition Foundation materiaal voor de keuken gekocht wat nodig was om Lisa te helpen.

Dit zijn enkele verhalen van de vele kwetsbare kinderen die we helpen met de Herbalife Nutrition Foundation. We zullen ons blijven inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen zodat we nog meer kwetsbare kinderen kunnen helpen naar een beter bestaan. Al 26 jaar lang is de Herbalife Nutrition Foundation (HNF) toegewijd aan het verbeteren van de levens van kinderen over de hele wereld door hen te helpen toegang te bieden tot gezonde maaltijden en voedingseducatie.

Ga naar HNF.org om meer te weten te komen over de foundation of vrijwilligerswerk of naar hrbl.me/casafriends om vandaag nog te doneren.

Gerelateerd

Alle artikelen
Leidinggeven tijdens een pandemie is als deelnemen aan een triatlon

Leidinggeven tijdens een pandemie is als deelnemen aan een triatlon

Auteur: Herbalife Nutrition

Een paar jaar geleden besloot Herbalife Nutrition een triatlon te organiseren om atleten van alle niveaus de kans te geven op het hoogste niveau te presteren en te laten zien dat voeding en gezonde keuzes een enorm verschil kunnen maken in het leven. Niemand had gedacht dat we op dat moment, op die spectaculaire dag in Los Angeles in mei 2019, samen met de rest van de wereld, deel zouden uitmaken van de ultieme uithoudingstest - het overleven van een wereldwijde pandemie.

Lees meer

Wat is verborgen honger en waarom is goede voeding essentieel om het te bestrijden?

Wat is verborgen honger en waarom is goede voeding essentieel om het te bestrijden?

Auteur: Kent Bradley

Toen ik een kind was, hield ik van verstoppertje spelen. Ik zou tot 50 tellen terwijl mijn vrienden renden en zich verstopten. En mijn rol was om ze vervolgens te zoeken en te vangen. Ook al waren ze aanwezig, ik zag ze gewoon niet. Honger is ook zo; het kan aanwezig zijn, maar gewoon niet gezien worden.

Lees meer

6 op de 10 mensen ondervonden voor het eerst voedselonzekerheid tijdens de pandemie

6 op de 10 mensen ondervonden voor het eerst voedselonzekerheid tijdens de pandemie

Auteur: Herbalife Nutrition

De pandemie heeft de wereld zoals we die kennen veranderd en heeft een tragische crisis veroorzaakt in de volksgezondheid, de economie en voedselonzekerheid. Het aantal mensen dat lijdt aan honger en ondervoeding, vooral kinderen, blijft stijgen en vormt een bedreiging voor de meest kwetsbare communities.

Lees meer