Brood Koolhydraten

Waarom je koolhydraten nodig hebt als je veel traint

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van brandstof in het dieet van een sporter; er bestaat echter een algemene misvatting dat alle koolhydraten slecht zijn. In feite zijn er veel soorten gezonde koolhydraten die in ieders dagelijkse voeding zouden moeten worden opgenomen.

Vrouw shake

Hier zijn de top vijf redenen waarom deze soorten koolhydraten gunstig zijn en waarom je ze niet moet vrezen of vermijden!

1. Koolhydraten voeden de hersenen en spieren.

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor onze hersenen en de snelste manier voor ons lichaam om energie te produceren. Koolhydraten werken voor ons lichaam als brandstof voor je auto. Net als bij een auto hebben we beperkte voorraden koolhydraten in ons lichaam, en aangezien ze helpen om je tijdens je training of sport te ondersteunen, is het belangrijk om tijdens je training voldoende koolhydraten te consumeren.

2. Koolhydraten voorkomen spierafbraak.

Door gedurende de dag voldoende koolhydraten te eten, is proteïne vrij om zijn belangrijkste taak te doen: spierweefsel herstellen en opnieuw opbouwen. Als we koolhydraten beperken, zal proteïne nodig zijn als energiebron en niet worden gebruikt om magere spieren op te bouwen. Hoewel het in de sport heel gebruikelijk is om atleten alleen proteïne te zien consumeren na een training, is de combinatie van proteïneplus koolhydraten eigenlijk de sleutel tot herstel.

3. Koolhydraten moeten het grootste deel van het dieet uitmaken.

Voor sporters is een koolhydraatrijk dieet nodig om de dagelijkse eisen van training en inspanning vol te houden. Hoewel de behoefte varieert per individu en de oefening of sport die hij of zij beoefent, zullen koolhydraten altijd het grootste deel van de calorieën uitmaken.

4. Koolhydraten vóór een training zullen je prestaties verbeteren.

Als je 1-2 uur voor de training voldoende koolhydraten binnenkrijgt, blijft de bloedsuikerspiegel voor onze spieren optimaal.

Kies snacks voor de training die gemakkelijk te verteren zijn, zoals bananen of een mueslireep, of Herbalife24 Formula 1 Sport.

5. Koolhydraten versnellen het herstel.

Het consumeren van koolhydraten na het sporten helpt om de energievoorraden aan te vullen die net gebruikt zijn tijdens een zware inspanning.

Spieren hebben proteïne en koolhydraten nodig om goed te herstellen en sterker te worden. Herbalife24 Rebuild Strength is een geweldige optie voor elke training, maar voor een hogere intensiteit of duurtraining kun je het mengen met fruit voor extra koolhydraten.

Gerelateerd

Alle artikelen
Zijn noten gezond om te eten?

Zijn noten gezond om te eten?

Auteur: Herbalife Nutrition

Noten zijn gezonder dan vaak wordt gedacht. Doe jezelf een plezier door ongeveer 25 gram noten per dag te eten. Ze zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook veel gunstige voedingsstoffen, zoals proteïnen, vezels, ijzer en onverzadigd vet. Neem de volgende keer dus eens wat noten in je yoghurt, doe ze door je salade of voeg wat pindakaas toe aan je overnight oats.

Lees meer

Dit is hoe jij effectief spieren kan opbouwen met een verantwoord dieet én training

Dit is hoe jij effectief spieren kan opbouwen met een verantwoord dieet én training

Auteur: Susan Bowerman

Als je de meeste mensen zou vragen wat er nodig is om spieren op te bouwen, zouden ze waarschijnlijk zeggen dat je gewoon proteïne, proteïne en nog eens proteïne moet eten. Proteïne is zeker belangrijk. Je spieren zijn immers gemaakt van proteïne, en je lichaam heeft er voldoende van nodig in de voeding om de bouwstenen te hebben die het nodig heeft om spiermassa op te bouwen. Maar proteïne alleen is niet voldoende. Je moet ook aandacht besteden aan de rest van je dieet en trainingsroutine.

Lees meer

Toegang tot voeding is de fundering van een gezond dieet

Toegang tot voeding is de fundering van een gezond dieet

Auteur: Kent Bradley

Onze voedingsveiligheid wordt wereldwijd bedreigd door een afnemende toegang tot voedingsrijke voeding. Na een decennium lang gestaag te zijn gedaald, neemt de honger in de wereld toe en treft het 9,9 procent van de mensen wereldwijd. Van 2019 tot 2020 is het aantal ondervoede mensen met maar liefst 161 miljoen toegenomen, een crisis die grotendeels te wijten is aan conflicten, klimaatverandering en de COVID-19-pandemie.

Lees meer