Huid

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Volgens de American Academy of Dermatology Association zijn er twee oorzaken van huidveroudering:

  • Intrinsieke veroudering: dit zijn genetische en biochemische factoren, evenals de effecten als gevolg van hormonale veranderingen tijdens het leven.
  • Extrinsieke veroudering: dit zijn externe factoren zoals vervuiling of UV-stralen, en leefgewoonten zoals roken of te veel suiker eten.

Je kunt je richten op extrinsieke, beheersbare factoren om je huid er goed uit te laten zien naarmate je ouder wordt.

Hier zijn zeven do's en don'ts:

1. Vertrouw niet alleen op je make-up als zonbescherming

Tegenwoordig is het gemakkelijk om make-up te vinden met een zonbeschermingsfactor (SPF). Ze bieden echter niet altijd een breedspectrumbescherming. Dit betekent dat ze je beschermen tegen UVB-stralen (stralen die de huid rood doen worden en verbranding veroorzaken) maar niet tegen UVA-stralen (stralen die rimpels en ouderdomsvlekken veroorzaken).

95 procent van de straling die het aardoppervlak bereikt bestaat uit UVA-stralen, volgens de Skin Cancer Foundation. Ze zijn gedurende de dag volledig aanwezig en kunnen door wolken, mist en glas dringen.

Doen: Breng zonnebrandcrème met breedspectrum SPF aan vóór de make-up.

2. Gebruik geen uitdrogende zeep

Gewone zeep kan ingrediënten bevatten (zoals alcohol, parfum en sulfaten) die de huid ontdoen van natuurlijke oliën. Bij uitdroging wordt de huidbarrière verzwakt en een droge huid kan zich niet beschermen tegen irriterende stoffen zoals vervuiling, virussen en bacteriën. Hoewel een droge huid geen rimpels veroorzaakt, accentueert zij ze wel.

Doen: Gebruik een hydraterende reiniger die sulfaatvrij is en breng een vochtinbrengende crème aan die antioxidanten bevat, zoals vitamine A, C en E.

3. Bezuinig niet op slaap

Als je lichaam rust, vernieuwt het zichzelf. Slaap helpt huidcellen te herstellen, stimuleert de collageenproductie en geeft je huid een pauze van omgevingsstress (UV-stralen, vervuiling). Uit een studie van de afdeling Dermatologie van het UH Cleveland Medical Center blijkt dat een chronisch slechte slaapkwaliteit in verband wordt gebracht met meer tekenen van intrinsieke veroudering, een verminderde huidbarrièrefunctie en een lagere tevredenheid over het uiterlijk.

Doen: Krijg elke nacht 6 tot 8 uur slaap en probeer een goede slaaphygiëne te hebben. Bijvoorbeeld:

  • Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer stil en donker is voordat je naar bed gaat
  • Vermijd schermen voor het slapengaan
  • Klik hier voor aanvullende tips
Skincare

4. Wrijf niet voortdurend in je ogen

De huid rond de ogen is bijzonder kwetsbaar, dus vaak wrijven kan rimpels, fijne lijntjes en donkere kringen veroorzaken. Mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, atopische dermatitis of allergieën wrijven vaak in hun ogen.

Doen: Bezoek een allergoloog of dermatoloog om onderliggende aandoeningen uit te sluiten die oogwrijven kunnen veroorzaken en ga voor een nauwkeurige diagnose en behandeling indien nodig.

5. Bagatelliseer chronische stress niet

Volgens Harvard Health kan stress het algemene welzijn van de huid negatief beïnvloeden en verschillende huidaandoeningen verergeren, waaronder psoriasis, eczeem, acne en haaruitval. Chronische stress, gekoppeld aan de overproductie van cortisol, kan ook het verouderingsproces versnellen door verhoogde huidontsteking en overproductie van vrije radicale celschade.

Doen: Verander je levensstijl om stress te verminderen. Bijvoorbeeld:

  • Eet een evenwichtig dieet
  • Beweeg regelmatig
  • Slaap voldoende
  • Probeer meditatie

6. Gebruik geen rietjes

Het herhaaldelijk tuiten van de lippen draagt bij tot lijntjes rond de mond, aldus de Mayo Clinic. Als je uit een rietje nipt, activeer je spieren rond de lippen; hoe meer we spieren activeren, hoe meer we plooien in de huid creëren naarmate we ouder worden door het verlies van elastine.

Doen: Vermijd het gebruik van een rietje. Hiermee help je ook het milieu, door het verminderen van plastic gebruik.

7. Vergeet niet een zonnebril te gebruiken

De meeste mensen dragen alleen een zonnebril om de schittering van de zon tegen te gaan. Een zonnebril zou echter een dagelijks gebruiksvoorwerp moeten zijn - ja, zelfs als het bewolkt of koud is! Hij beschermt je ogen tegen UV-stralen, die het ooglid, de lens, het netvlies en het hoornvlies kunnen beschadigen. Bovendien veroorzaakt UV-schade huiduitdroging, rimpels, geaccentueerde huidplooien, huidverslapping, verlies van elasticiteit en hyperpigmentatie.

Doen: Draag een zonnebril van hoge kwaliteit die het hele jaar door 100 procent UVA- en UVB-bescherming biedt.

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Slaap en voeding: Hoe voeding, beweging en slaaphygiëne jouw bioritme beïnvloeden

Slaap en voeding: Hoe voeding, beweging en slaaphygiëne jouw bioritme beïnvloeden

Auteur: David Heber

Goed slapen is essentieel voor ons algemeen welzijn; het is net zo belangrijk voor onze gezondheid als goede voeding en voldoende water. Tijdens je slaap zijn je hersenen actief bezig met het vormen van verbindingen. Zonder voldoende slaap kun je de paden in je hersenen waarmee je leert en nieuwe herinneringen aanmaakt niet onderhouden, en is het moeilijker om je te concentreren en snel te reageren.

Lees meer