Zonnebrandcreme

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

We horen vaak over het belang van zonnebrandcrème, bijvoorbeeld dat als we ons niet tegen de zon beschermen, we kunnen verbranden, tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen krijgen en natuurlijk het risico lopen een huidziekte. Maar hoeveel en hoe vaak moeten we zonnebrandcrème gebruiken? Deze gids zal je helpen de basisprincipes van SPF en UV-straling te begrijpen. Bovendien zullen we ook andere veelgestelde vragen en mythes bespreken in verband met zonnebescherming.

Wat betekenen SPF, UVA en UVB eigenlijk?

SPF-producten lijken in alle vormen te bestaan, van cosmetica tot kleding. En ongeacht het weer of het seizoen, als je buiten bent, moet je bedacht zijn op de schadelijke UVA- en UVB-stralen. We zien deze acroniemen vaak, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Hier is een snelle inleiding:

SPF betekent Sun Protection Factor.

UVA betekent Ultra-Violet A (lange stralen).

UVB betekent Ultra-Violet B (korte stralen).

De zonbeschermingsfactor (SPF) in onze zonnebrandmiddelen geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je huid rood begint te worden.

UVA en UVB zijn twee heel verschillende soorten straling die de huid kunnen beschadigen. Om het eenvoudig te houden, kun je denken aan A voor ‘aging’, want dit zijn de stralen die je huid verouderen. En denk aan B voor ‘burning’, want dit zijn de stralen die je huid verbranden.

UVA-stralen veroorzaken huidveroudering.

UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering en rimpels en kunnen bijdragen tot huidziekten. Omdat UVA-stralen gemakkelijk door de ozonlaag gaan, vormen zij het grootste deel van de blootstelling. UVA-stralen kunnen door wolken, glas en zelfs sommige kleding heen. Je kunt ze misschien niet voelen, maar ze tasten wel de huid aan.

UVB-stralen veroorzaken verbranding.

UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor zonnebrand en staar. Bovendien kunnen ze het immuunsysteem aantasten. Het belangrijkste is dat UVB-stralen ook bijdragen tot huidziekten.

SPF geldt alleen voor de UVB-stralen en niet voor de UVA-stralen, dus als je zonnebrandproducten koopt, zoek dan altijd naar "breedspectrumbescherming" op het etiket om er zeker van te zijn dat je tegen zowel UVA- als UVB-stralen beschermd bent.

Welke SPF moet je gebruiken?

SPF-producten zijn er in verschillende niveaus, waaronder SPF 15, SPF 30, SPF 50, enzovoort. Laten we zeggen dat de huid na 10 minuten blootstelling aan de zon rood begint te worden. Neem die tien minuten en vermenigvuldig dat met de SPF die je gebruikt.

Bijvoorbeeld, als je een SPF 30 product gebruikt, vermenigvuldig dan 30 met 10 en je krijgt 300 minuten. Het resultaat is dus ongeveer 5 uur standaard zonnebescherming voor een SPF 30 product.

Maar als je op het strand bent of voor langere tijd in de zon, moet je altijd voorzichtig zijn met zonnebrandcrème en de door jou gekozen beschermingsfactor. Veel producten zijn niet waterbestendig, dus je kunt niet rekenen op vijf uur bescherming als je gaat zwemmen of sporten.

Ook zijn de meeste zonnefilters bedoeld voor normale dagelijkse blootstelling aan de zon en niet voor een hele dag in de directe zon. Op het strand of tijdens het sporten in de zon moet je een waterbestendige zonnebrandcrème overwegen. En zoals altijd: blijven smeren, smeren en nog eens smeren.

Zorg ervoor dat je de zonnebrandcrème op een koele plaats bewaart. Blootstelling aan de zon kan de actieve bestandsdelen van het product aantasten en de doeltreffendheid ervan verminderen.

Hoeveel zonnebrandcrème moet je aanbrengen?

De juiste hoeveelheid zonnebrandcrème voor jouw lichaam is ongeveer 30 ml, wat net genoeg is om een borrelglas te vullen. Alleen voor je gezicht heb je een theelepel (5 gram) zonnebrandcrème nodig.

Het is gemakkelijk om te onthouden om je gezicht, armen en benen met zonnebrandcrème in te smeren, maar het is belangrijk om elk blootgesteld deel van de huid te beschermen.

De plekken die het vaakst over het hoofd worden gezien zijn:

  • De oren
  • De bovenkant van de voeten
  • De achterkant van de nek
  • De lippen
  • Eventuele kale plekken
  • Onder de mouwen. Als je beweegt, doen jouw mouwen dat ook.
  • Als je je zorgen maakt over tekenen van veroudering, moet je ook de achterkant van je handen beschermen. Ze worden altijd blootgesteld aan de elementen en de zon is geen uitzondering. Of je handen nu op je stuur rusten of een kinderwagen voortduwen of zelfs alleen maar je stuur vastpakken tijdens het fietsen, ze zijn gevoelig voor verbranding, veroudering en zonnevlekken.

Draag ook beschermende kleding, zoals shirts met lange mouwen, lange broeken en breedgerande hoeden. Draag een zonnebril met UVA- en UVB-bescherming. Niet alleen kunnen de oogleden verbranden, maar blootstelling aan UVB-stralen kan ook leiden tot staar.

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème aanbrengen?

Breng de zonnebrandcrème ten minste 30 minuten voordat je de zon ingaat aan. Als je buiten bent en je huid al rood begint te worden, is de schade al begonnen.

Breng de crème minstens om de twee uur opnieuw aan, en zelfs vaker als je zwemt, zweet of wanneer je na het zwemmen jezelf afdroogt met een handdoek. Op het strand of bij het zwembad is het gemakkelijk te vergeten om je opnieuw in te smeren. Bewaar de zonnebrandcrème op een zichtbare plaats zodat het niet onopgemerkt blijft.

Andere veelgestelde vragen over zonnebescherming

Hier zijn enkele veelgestelde vragen met betrekking tot het gebruik van zonnebrandcrème:

Als ik een donkere huid heb, moet ik dan nog steeds zonnebrandcrème gebruiken?

Ja, ongeacht of je een donkere of lichte huid hebt, zonnebrandcrème is belangrijk. Iedere huid kan verbranden, vroegtijdig verouderen of een huidziekte krijgen als het niet wordt beschermd. Geloof geen seconde dat als je een donkere huid hebt, je de zonnebrandcrème kunt overslaan. Iedereen, ongeacht zijn huidskleur, moet regelmatig zonnebrandcrème dragen.

Als mijn make-up SPF heeft, heb ik dan echt meer zonnebrandcrème nodig?

Foundations, blush en bronzing powders lijken tegenwoordig allemaal SPF te bevatten, maar dat is niet genoeg. Make-up met SPF wordt meestal ongelijkmatig aangebracht. Denk maar aan het kleine beetje blush of de kleine dot foundation die we vaak aanbrengen. Het is gewoon niet genoeg dekking om de juiste bescherming te bieden. Hoewel het een mooi extra voordeel is voor de gebieden die een ruime dekking nodig hebben, is het heel belangrijk om dubbel zoveel bescherming te bieden en ook een zonnebrandcrème te gebruiken. Kies voor een dagelijkse vochtinbrengende crème met SPF 30 breedspectrum bescherming. Zo krijg je extra vocht en bescherming in één eenvoudige stap.

Zijn kinderzonnebrandcrèmes beter dan die voor volwassenen?

Zonnebrandcrèmes bevatten dezelfde actieve ingrediënten, of ze nu voor kinderen of volwassenen zijn. Als twee producten dezelfde beschermingsfactor hebben, voor kinderen of volwassenen, is de bescherming ongeveer hetzelfde.

Er zijn echter verschillende soorten formuleringen en veel zonnefilters voor kinderen zijn ontwikkeld voor de gevoeligere huid. Ze kunnen vrij zijn van geurstoffen, chemicaliën, parabenen, enzovoort. Veel producten voor kinderen zijn ook traanvrij om prikken in de ogen te voorkomen. Voor de rest is het SPF-getal vrij betrouwbaar.

Moet ik zonnecrème gebruiken als het bewolkt is of als ik in de auto zit?

De schadelijke stralen van de zon zijn het hele jaar door aanwezig - zelfs in de koude wintermaanden. UV-stralen kunnen door wolken heen dringen, dus zorg ervoor dat je zonnebrandcrème opdoet voordat je naar buiten gaat.

Denk ook niet dat je beschermd bent in de auto of als je uit het raam kijkt. De zonnestralen kunnen door glas heen dringen, dus bescherm jezelf ook als je niet in direct zonlicht zit.

Als je de zonnebrandcrème dagelijks en op de juiste manier gebruikt, zul je merken dat een fles niet lang meegaat. Een goede vuistregel is om zonnebrandcrème niet als een seizoensproduct te beschouwen, maar het hele jaar door het belang ervan in te zien.

Gerelateerd

Alle artikelen
Druk? Hoe tijd te besparen in de ochtend?

Druk? Hoe tijd te besparen in de ochtend?

Auteur: Herbalife Nutrition

Hoe kun je de vroege ochtend rustiger tegemoet treden? Tussen het opstaan (vaak zo laat mogelijk) en het vertrekken (om naar het werk te gaan of de kinderen naar school te brengen), is de ochtend voor velen een race tegen de klok. Hoe kun je in de vroege ochtend rustiger opstarten?

Lees meer

Hoe te reizen, gezond te eten én te genieten

Hoe te reizen, gezond te eten én te genieten

Auteur: Susan Bowerman

De zomer is een tijd om te ontspannen, te relaxen en te pauzeren van onze dagelijkse activiteiten. Het is ook een gelegenheid om onbekende plaatsen dichtbij en ver weg te bezoeken. Als we op vakantie gaan, willen we niet alleen nieuwe bezienswaardigheden zien, maar ook van nieuw eten genieten. Wie houdt er niet van om lokale lekkernijen te proberen en een pauze te nemen van ons dagelijkse dieet? Op vakantie gaan betekent niet dat je moet afzien van goede voeding. Je kunt reizen, gezond eten, nieuwe gebieden verkennen en toch af en toe iets lekkers proberen door deze eenvoudige suggesties op te volgen.

Lees meer

Hoe kan ik snel rehydrateren? Dit zijn creatieve manieren om je vochtinname te verhogen

Hoe kan ik snel rehydrateren? Dit zijn creatieve manieren om je vochtinname te verhogen

Auteur: Susan Bowerman

Heb je net een lange duurloop, trainingssessie of yogales achter de rug? Zorg ervoor dat je voldoende vocht drinkt! Na een zware training moet vochtverlies worden aangevuld, daarom is het zo belangrijk om te rehydrateren. Dit geldt vooral tijdens de hete zomermaanden, omdat warmte en vochtigheid het vochtverlies kunnen versnellen en het nog moeilijker maken om goed gehydrateerd te blijven.

Lees meer