Wat is verborgen honger en waarom is goede voeding essentieel om het te bestrijden?

Toen ik een kind was, hield ik van verstoppertje spelen. Ik zou tot 50 tellen terwijl mijn vrienden renden en zich verstopten. En mijn rol was om ze vervolgens te zoeken en te vangen. Ook al waren ze aanwezig, ik zag ze gewoon niet. Honger is ook zo; het kan aanwezig zijn, maar gewoon niet gezien worden.

Wanneer je lichaam niet voldoende calorieën binnenkrijgt uit voedselinname, geven je hersenen een signaal af om te communiceren dat er nog steeds behoefte is aan meer voedsel. Je maag kan grommen en je kunt je flauw voelen. Dit is waar we vaak aan denken rondom honger; het is helemaal niet voor ons verborgen, we voelen het en ervaren het een aantal uur per dag.

Maar als je een tekort hebt aan een bepaalde micronutriënt, bijvoorbeeld vitamine D of magnesium, krijgen je hersenen niet datzelfde duidelijke signaal. Deze vorm van honger - bekend als verborgen honger of tekort aan micronutriënten - wordt vaak genegeerd of overschaduwd door honger die verband houdt met energietekorten.

Wat is verborgen honger?

Volgens de Global Hunger Index: The Challenge of Hidden Hunger lijden meer dan twee miljard mensen aan verborgen honger of een tekort aan micronutriënten. Een tekort aan micronutriënten, dat vaak over het hoofd wordt gezien, verzwakt het immuunsysteem, belemmert de fysieke en intellectuele groei en kan zelfs tot de dood leiden.

Ondervoeding kan, net als honger, in het volle zicht worden verborgen, omdat ondervoeding kan overlappen met obesitas. Ons lichaam lijdt misschien niet door een gebrek aan calorieën, maar door een gebrek aan essentiële micronutriënten.

Dit maakt deel uit van wat bekend staat als de drievoudige last van ondervoeding - het naast elkaar bestaan ​​van:

  • Ondervoeding en/of voedselonzekerheid: 1 miljard mensen lijden honger, omdat ze niet genoeg te eten krijgen.
  • Overgewicht en obesitas: 5 miljard mensen hebben vaak overgewicht, omdat ze te veel lege calorieën binnenkrijgen.
  • Tekort aan micronutriënten: 3 miljard mensen zijn ondervoed, omdat ze geen voedzaam voedsel consumeren.

Hoewel zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten vaak worden genoemd als de meest kwetsbare bevolkingsgroepen die worden getroffen door verborgen honger, schaadt het de gezondheid van mensen gedurende de hele levenscyclus.

Het overwinnen van honger en ondervoeding in al zijn vormen (inclusief ondervoeding, tekorten aan micronutriënten, overgewicht en obesitas) is meer dan voldoende voedsel veiligstellen om te overleven.

Een gezond dieet voorkomt ondervoeding en bevordert het welzijn door ervoor te zorgen dat we diverse maaltijden consumeren die vol zitten met essentiële vetten, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen.

De rol van voeding bij het verminderen van verborgen honger en ondervoeding

Voeding is de sleutel tot het welzijn van de mens. Micronutriënten zoals vitamines en mineralen zijn net zo essentieel als macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten vanwege de rol die ze spelen bij het ondersteunen van onze algehele gezondheid.

Hoewel micronutriënten zoals ijzer, vitamine A, vitamine D, jodium, foliumzuur en zink slechts in zeer kleine hoeveelheden door het lichaam nodig zijn, kunnen hun tekortkomingen leiden tot verkapte of verborgen symptomen die klinisch moeilijk te detecteren zijn, zoals:

1. Algemene vermoeidheid

2. Vermindert vermogen om infecties te bestrijden

3. Verminderde cognitieve functie, zoals verlies van aandacht, concentratie en focus, geheugen en stemming

4. Gevolgen voor de gezondheid op lange termijn, zoals het verhogen van het risico op chronische ziekten

Het leiden van een gezond, adequaat en voedzaam dieet is essentieel om verborgen honger te bestrijden, maar voedingseducatie speelt ook een rol bij het helpen van mensen om gezondere keuzes te maken.

Uiteindelijk kan het begrijpen van de voedingsinformatie die beschikbaar is op voedseletiketten mensen in staat stellen slimmere eetbeslissingen te nemen, door te kiezen uit een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en dranken met een hogere nutriëntendichtheid gedurende de dag.

Nutriëntendichtheid is een maatstaf voor hoeveel voeding je krijgt per portie of per gegeten calorie. Het is een belangrijke statistiek om een ​​gezond voedingspatroon te ontwikkelen.

Wanneer je kiest tussen twee voedingsmiddelen met dezelfde hoeveelheid calorieën, kan een voedingsrijke keuze je lichaam voorzien van de eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen die we elke dag nodig hebben, terwijl een keuze met een lage voedingswaarde lege calorieën kan opleveren van suiker en verzadigd vet zonder andere belangrijke voedingsstoffen.

De wereldwijde impact van ons Nutrition for Zero Hunger-initiatief

Aangezien de internationale gemeenschap zich heeft gecommitteerd aan het beëindigen van honger, het bereiken van voedselzekerheid en verbeterde voeding tegen 2030, vormen voedsel en voedsel gerelateerde hulp de kern van de strijd om de cirkel van armoede te doorbreken en honger tot nul terug te brengen.

Via ons Nutrition for Zero Hunger (NFZH)-initiatief werken we samen met toonaangevende organisaties, zoals het World Food Programme USA, Feed the Children en The Hunger Project, die fungeren als drijvende krachten om de voedselzekerheid en voeding te verbeteren.

Wereldwijd werken we aan het waarborgen van toegang tot goede voeding in kwetsbare gemeenschappen op het platteland van China en ondersteunen we onderwijsprogramma's voor kinderen in Maleisië die gezonde voeding promoten en de wereldwijde voedselsystemen aanpassen om aan de toenemende honger te voldoen. We zijn van plan om tegen 2030 veel meer mensen te bereiken die getroffen zijn door de vele facetten van honger en ondervoeding.

Wat mensen in elke levensfase eten, moet voedzaam zijn. Sociale, voedsel-, onderwijs- en gezondheidsstelsels moeten gezamenlijk hand in hand werken om het probleem met meerdere kwesties op te lossen, namelijk de verborgen honger van vandaag en voor toekomstige generaties.

Meer weten over Nutrition for Zero Hunger? Klik hier.


Gerelateerd

Alle artikelen
De impact van papier op het milieu

De impact van papier op het milieu

Auteur: Herbalife Nutrition

Karton en papier zijn unieke producten. Naast een hernieuwbare bron (hout) die CO2 opneemt zijn zij na gebruik voedsel voor nieuwe producten. Oud papier vormt de basis voor nieuw papier en karton. Het merendeel van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit gerecycled oud papier en karton. Eén ton (1.000 kg) papiergewicht bespaart 3,3 bomen. Heel veel bedrijven zijn zich hiervan bewust en focussen zich op duurzaamheid. Wat hebben wij reeds verbeterd op dit gebied? In deze blog vind je informatie omtrent duurzaamheid bij Herbalife Nutrition.

Lees meer

Hoe we verpakkingsoplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst

Hoe we verpakkingsoplossingen ontwikkelen voor een duurzame toekomst

Auteur: Herbalife Nutrition

Plastic afval zal naar verwachting verviervoudigen van 2010 tot 2050 en de wereldwijde recyclingcapaciteit zal slechts 1/3 van het afval beslaan. Door onze inzet voor ecologische duurzaamheid, kunnen we het aanzienlijke economische verlies voor de samenleving, de economie en het milieu helpen verzachten.

Lees meer

Hoe plantaardige diëten kunnen helpen bij het herstellen van de wereld

Hoe plantaardige diëten kunnen helpen bij het herstellen van de wereld

Auteur: Luigi Gratton

Stel je een wereld voor waar iedereen toegang heeft tot betaalbaar en voedzaam voedsel en waar onze planeet bloeit en zich herstelt om toekomstige generaties te ondersteunen. Dat is de droom. De realiteit is dat voor veel mensen in bepaalde delen van de wereld toegang tot voedsel een uitdaging kan zijn.

Lees meer