Immune System Food

Hoe het immuunsysteem werkt

Werken aan een goed functionerend immuunsysteem is vandaag de dag een groter onderwerp dan ooit, maar wat is immuniteit eigenlijk? In een poll die we onlangs deelden op social media vroegen we onze volgers of zij hun immuunsysteem ondersteunen. Maar liefst 32% gaf aan daar veel te weinig of zelfs niet mee bezig te zijn. Daarom duiken we dieper in op het onderwerp: wat is het immuunsysteem?

Immune System Poll

Wat is immuniteit?

Simpel gezegd betekent immuniteit bescherming tegen infecties en ziektes.

Het immuunsysteem bestaat niet in een enkel deel van het lichaam, het bestaat eigenlijk uit een netwerk van cellen, moleculen, weefsels en organen die samenwerken om het lichaam te beschermen. Elk van deze componenten speelt een belangrijke rol bij de werking en de functie van het immuunsysteem, wat cruciaal is om infectie te voorkomen.

Er zijn twee categorieën immuunfuncties in ieder lichaam:

  • Aangeboren immuniteit, die voorkomt dat ziekten het lichaam binnendringen.
  • Adaptieve immuniteit, die de groei van ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, in ons lichaam elimineert of voorkomt.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat de toegang van microben tot het lichaam beperkt worden om te voorkomen dat ze groeien en ziektes veroorzaken.

Als het immuunsysteem een ​​virus tegenkomt, zet het een zogenaamd immuunrespons op. Dit betekent dat jouw lichaam zichzelf herkent en verdedigt tegen bacteriën, virussen en stoffen die vreemd en schadelijk lijken.

Het verhogen van de immuniteit van het lichaam is niet zo eenvoudig als het klinkt. Er is veel onduidelijk over het immuunsysteem dat onderzoekers nog proberen te begrijpen, maar wat we wel weten is het tastbare verband tussen het immuunsysteem en voeding.

Waarom voeding cruciaal is voor immuniteit

Om te begrijpen hoe voeding en dieet het immuunsysteem van een individu beïnvloeden, moeten we dieper ingaan op de rol van epigenetica: de studie van biologische mechanismen die onze genen aan en uit zetten.

Hoewel alle mensen genetisch voor 99,9% identiek zijn, maakt epigenetica ons uniek door de verschillende combinaties van genen die in- en uitschakelen. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom sommigen van ons rood haar hebben en anderen zwart, of waarom sommigen van ons een donkere en anderen juist een lichtere huidskleur hebben.

Wat we eten, waar we wonen, hoeveel we slapen, hoe we sporten en zelfs met wie we leven, veroorzaken allemaal chemische reacties die onze gezondheidstoestand kunnen veranderen. Een ander gegeven is microbioom, dit zijn de micro-organismen waarvan we afhankelijk zijn om ons te beschermen tegen ziektekiemen, om voedsel af te breken voor energie, essentiële vitamines te produceren en ons immuunsysteem te versterken.

Het grootste deel van het immuunsysteem - ongeveer 70 procent ervan - bevindt zich in de buurt van de darmen. Hier wordt de opname van voedsel en hoe het lichaam het gebruikt gecontroleerd. Daarom is het voor ons van cruciaal belang om een ​​uitgebalanceerd dieet met de juiste vitamines, mineralen en voedingsstoffen te consumeren en tegelijkertijd een gezonde levensstijl te behouden. Dit vereist meer dan alleen het veranderen van de inname van een of twee voedingsstoffen, maar omvat ook het balanceren van het hele dieet om ervoor te zorgen dat er een optimale voedingsopname op cellulair niveau is.

Er zijn vier essentiële groepen voedingsstoffen om mensen te helpen hun immuunsysteem te versterken:

  • Proteïne
  • Vitaminen en fytonutriënten
  • Probiotica en prebiotica
  • Omega-3 vetzuren

Aanvullende tips om jouw immuunsysteem sterk te houden

Het handhaven van een sterk immuunsysteem door middel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl is de beste manier om jezelf op natuurlijke wijze te beschermen tegen het risico op een infectie. Een product dat daarbij kan bijdragen is de Immune Booster.

Immune Booster is een voedingssupplement met bessensmaak. De drank is rijk aan vitaminen en mineralen die bijdragen aan een normale functie van het immuunsysteem. Dit zijn vitaminen C en D, selenium en zink. Het bevat daarnaast EpiCor®, een wetenschappelijk bewezen gedroogd en op gist gebaseerd ingrediënt. Immune Booster zit in zakjes en is geweldig om bij je te hebben als je onderweg bent! Gebruik dit product binnen een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, als onderdeel van een gezonde, actieve levensstijl met een normaal functionerend immuunsysteem.

Immune Booster

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer