Mountain biking happy young woman relax in cornfield sunny countryside SBI 300879901

Sporten in de lente

Heerlijk toch, die zon? Na maanden binnen zitten tijdens de koude wintermaanden is het zonnetje toch wel fijn. Opeens krijg je ook veel meer zin in je workout, die je afgelopen maanden misschien even links liet liggen. Maar de vraag is: wat doet zonlicht met je gezondheid en hoe overkom je je winterdip?

Woman running through forest outdoor training on sunny day SBI 300879207

Vitamine D

Ons lichaam heeft maar liefst 13 vitamines nodig om gezond te zijn. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. UV-stralen uit zonlicht zorgt ervoor dat cholesterol in onze huid wordt omgezet naar vitamine D. Één ding is zeker: het is een vitamine waar veel mensen wat extra van kunnen gebruiken. Uv-straling heeft ook een positief effect op de aanmaak van endorfine. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor voelen we ons energieker en opgewekter. Een goede dosis vitamine D zorgt met andere woorden ook voor een goed humeur en meer zin in hardlopen of een workout.

Sterke spieren

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit je voeding kan opgenomen worden in je bloed, wat nodig is om je botten en spieren goed te laten functioneren. Maak je te weinig vitamine D aan? Dan zal je te weinig calcium opnemen, wat op termijn je botten kan verzwakken en ook klachten zoals vermoeidheid en spierpijn kan veroorzaken.

Allemaal positieve effecten van de zon, maar ook andere randzaken geven je meer zin om sportiever in het leven te staan in de lente. Nieuwe sportgadgets kunnen je ook motiveren. Gun jezelf een nieuwe sportoutfit of -schoenen. Geef maar toe dat het fijner is om te gaan sporten in je nieuwe leuke outfit of met iets nieuws om je pols. Natuurlijk hoef je niet voor elke training iets nieuws aan te schaffen, maar jezelf af en toe eens belonen met een leuk extraatje kan motiverend werken.

Het sociale aspect

Een belangrijke motivator zijn de mensen rondom je heen. Omring jezelf met mensen die je motiveren te blijven doorzetten, er samen voor willen gaan en het sporten extra leuk maken. Kom je na een lange werkdag thuis en wil je liever je pyjama aantrekken en op de bank liggen? App of bel dan naar die ene vriendin/vriend voor wat motivatie.

Herinner jezelf eraan waarom je bent begonnen

Blijf je toch ondanks het leuke lentegevoel hangen in dat ‘sportdipje’? Dan is dit vaak omdat je uit het oog verliest wat je drijfveren zijn. Herinner jezelf door middel van bijvoorbeeld motiverende post-its. Een inspirerende quote op je koelkast? Check!

Nog meer lente tips? Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerd

Alle artikelen
Heb je cellulitis (of sinaasappelhuid)? Wij leggen uit waar het vandaan komt en hoe je ertegen kunt vechten!

Heb je cellulitis (of sinaasappelhuid)? Wij leggen uit waar het vandaan komt en hoe je ertegen kunt vechten!

Auteur: Herbalife

Cellulitis (of oppervlakkige lipodystrofie) is een vetafzetting die zich oppervlakkig onder de huid bevindt. Het is het gevolg van een onbalans in de energiebalans. Met andere woorden, de energie-input (voedsel) is belangrijker dan de energie-output (werking van het lichaam, hersenen en fysieke activiteiten, enz.).

Lees meer

Wandelen, een leuke sportieve activiteit

Wandelen, een leuke sportieve activiteit

Auteur: Herbalife

Houd je van avontuur, vrijheid en diverse en gevarieerde landschappen? Je zult dan zeker genieten van wandelen. Bovendien is het een goede manier om aan lichamelijke activiteit te doen en calorieën te verbranden. Ontdek alle voordelen van wandelen in deze blog.

Lees meer

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Auteur: Herbalife

Velen van jullie kennen Zumba wel al, een fitnessdans die salsa, merengue en andere Latin dansen combineert. Er is een afgeleide die in het zwembad wordt gedaan: aqua Zumba! Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Lees meer