Mountain biking happy young woman relax in cornfield sunny countryside SBI 300879901

Sporten in de lente

Heerlijk toch, die zon? Na maanden binnen zitten tijdens de koude wintermaanden is het zonnetje toch wel fijn. Opeens krijg je ook veel meer zin in je workout, die je afgelopen maanden misschien even links liet liggen. Maar de vraag is: wat doet zonlicht met je gezondheid en hoe overkom je je winterdip?

Woman running through forest outdoor training on sunny day SBI 300879207

Vitamine D

Ons lichaam heeft maar liefst 13 vitamines nodig om gezond te zijn. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. UV-stralen uit zonlicht zorgt ervoor dat cholesterol in onze huid wordt omgezet naar vitamine D. Één ding is zeker: het is een vitamine waar veel mensen wat extra van kunnen gebruiken. Uv-straling heeft ook een positief effect op de aanmaak van endorfine. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor voelen we ons energieker en opgewekter. Een goede dosis vitamine D zorgt met andere woorden ook voor een goed humeur en meer zin in hardlopen of een workout.

Sterke spieren

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit je voeding kan opgenomen worden in je bloed, wat nodig is om je botten en spieren goed te laten functioneren. Maak je te weinig vitamine D aan? Dan zal je te weinig calcium opnemen, wat op termijn je botten kan verzwakken en ook klachten zoals vermoeidheid en spierpijn kan veroorzaken.

Allemaal positieve effecten van de zon, maar ook andere randzaken geven je meer zin om sportiever in het leven te staan in de lente. Nieuwe sportgadgets kunnen je ook motiveren. Gun jezelf een nieuwe sportoutfit of -schoenen. Geef maar toe dat het fijner is om te gaan sporten in je nieuwe leuke outfit of met iets nieuws om je pols. Natuurlijk hoef je niet voor elke training iets nieuws aan te schaffen, maar jezelf af en toe eens belonen met een leuk extraatje kan motiverend werken.

Het sociale aspect

Een belangrijke motivator zijn de mensen rondom je heen. Omring jezelf met mensen die je motiveren te blijven doorzetten, er samen voor willen gaan en het sporten extra leuk maken. Kom je na een lange werkdag thuis en wil je liever je pyjama aantrekken en op de bank liggen? App of bel dan naar die ene vriendin/vriend voor wat motivatie.

Herinner jezelf eraan waarom je bent begonnen

Blijf je toch ondanks het leuke lentegevoel hangen in dat ‘sportdipje’? Dan is dit vaak omdat je uit het oog verliest wat je drijfveren zijn. Herinner jezelf door middel van bijvoorbeeld motiverende post-its. Een inspirerende quote op je koelkast? Check!

Nog meer lente tips? Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerd

Alle artikelen
Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Auteur: Herbalife Nutrition

Velen van jullie kennen Zumba wel al, een fitnessdans die salsa, merengue en andere Latin dansen combineert. Er is een afgeleide die in het zwembad wordt gedaan: aqua Zumba! Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Lees meer

Mindfulness: Hoe om te gaan met stress door middel van yoga en meditatie

Mindfulness: Hoe om te gaan met stress door middel van yoga en meditatie

Auteur: Samantha Clayton

In onze snelle, gestresste maatschappij is er behoefte aan hulpmiddelen en strategieën voor mindfulness om de stress en de druk van werk en leven in balans te houden. Mindfulness, vaak gebruikt als een therapeutische techniek, is een mentale toestand bereiken door je te concentreren op de huidige situatie, terwijl je rustig je gevoelens, gedachten, en lichamelijke gevoelens erkent en aanvaardt.

Lees meer

Beweeg elke dag 30 minuten

Beweeg elke dag 30 minuten

Auteur: Herbalife Nutrition

30 minuten stevig wandelen per dag is het minimum dat wordt aanbevolen door het nationale gezondheidsprogramma. Maar 30 minuten per dag bewegen is niet voor iedereen weggelegd. Toch hoef je alleen maar een paar gewoonten in je dagelijkse leven te veranderen om dit te bereiken.

Lees meer