Hoe reset je jouw doelen?

Herinner je jouw goede voornemens van afgelopen januari? Als je zoals de meeste mensen bent, beloofde je waarschijnlijk beter te eten en meer te bewegen, en wellicht nog wat vaker te flossen. Het tweede kwartaal is inmiddels bezig - hoe gaat het? Ga je nog steeds als een raket of ben je al teruggevallen naar je oude gewoonten

Met bijna 80% van de voornemens die zelfs al in februari falen, is het niet verwonderlijk als je je jouw plannen al aan de wilgen hebt gehangen. Maar dat betekent niet dat je niet alsnog succesvol kunt zijn. Met nog twee maanden te gaan tot de zomer hebben we tips voor je om weer ‘back on track’ te komen.

Mensen stellen hun doelen vaak met de beste bedoelingen op, om positieve veranderingen in hun leven aan te brengen. Maar wat vaak gebeurt is dat de beperkingen die zij zichzelf opleggen niet duurzaam zijn.


Hier zijn enkele ideeën om je te helpen de reset-knop in te drukken als het om je doelen gaat.

Reset je doelen

  • Stel realistische doelen voor de veranderingen die je van plan bent door te voeren en maak ze specifiek– zeg niet: “ik neem vaker mijn eigen lunch mee naar het werk”, maar zeg: “Ik neem voortaan twee keer per week mijn eigen lunch mee naar het werk.” Op die manier is het aan het einde van de week gemakkelijk om te bepalen of je je doel hebt bereikt of niet.
  • Om je doelen te bereiken, dien je de barrières voor je succes te identificeren en te overwinnen. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je vaak uit eten gaat omdat het eenvoudig en snel is, neem je dan voor dan om ’s avonds of in het weekend tijd te maken om de maaltijden van die week te plannen en te bereiden.
  • Kleine veranderingen in de manier waarop je de dingen dagelijks doet, kunnen echt een verschil maken. Zo kan elke avond een stuk fruit als dessert in plaats van een kom ijs genoeg calorieën besparen om 5 kilo per jaar af te vallen – en dat is slechts een relatief kleine aanpassing. En je kunt het hele jaar doorbouwen op dit soort kleine successen.
  • Het kost tijd om een slechte gewoonte af te leren en daarom is herhaling zo belangrijk. Maar het is een stuk makkelijker om een kleine, relatief gemakkelijke taak te herhalen dan een taak die positief, maar gigantisch is.

Als je net als vele anderen hebt besloten – om gezonder te eten – volgen hieronder enkele tips voor slim, gezond boodschappen doen.


1. Lees de voedingsinformatie.

Voedingsinformatie op verpakkingen is één van de beste hulpmiddelen om je te helpen bij het kiezen van voedzame voedingsmiddelen en het vergelijken van verschillende producten. Je kunt rekening houden met factoren zoals calorieën en het vet-, eiwit- en suikergehalte van verschillende merken, wat je helpt om slimmere keuzes te maken. Het kan moeilijk zijn om een voedseletiket te begrijpen. Door een beetje onderzoek te doen naar de termen op een voedingsetiket, leer waar je op moet letten.


2. Maak je dagelijkse basisingrediënten zo gezond mogelijk.

Als je voortaan de magere versie van voedingsmiddelen die je vaak eet, gebruikt – zoals saladedressings, spreads, zuivelproducten en zelfs desserts – kun je veel calorieën besparen. Een beker volle melk bevat 150 calorieën en ongeveer 7 gram vet; magere melk bevat 90 calorieën en geen vet.

Voortaan in plaats van gewoon rundergehakt, gehakt van kalkoen gebruiken, kan ongeveer 10 gram vet en 100 calorieën per portie van 85 gram besparen.

Je krijgt minder calorieën en veel minder suiker binnen wanneer je gewone yoghurt koopt en je eigen fruit en zoetstof toevoegt in plaats van de voorgezoete variant.

Gebruik meer plantaardige eiwitten en vervang geraffineerd zetmeel door volle granen. Probeer couscous, quinoa en havermout in plaats van sterk geraffineerd zaken zoals “witbrood”, ontbijtgranen, pasta en granen.


3. Houd rekening met wat het seizoen biedt.

Wat productie betreft, zijn seizoensproducten meestal verser, bevatten ze vaak meer voedingsstoffen en zijn ze over het algemeen voordeliger dan producten die buiten het seizoen vallen. Op een boerenmarkt, wellicht is er één in de buurt, zijn de producten waarschijnlijk verser zijn dan wat je in de supermarkten vindt, wat inhoudt dat groenten minder snel verwelken en de voedingsmiddelen nog niet aan voedingswaarde hebben ingeleverd. Je hebt daar ook meer kans om nieuwe soorten groenten en fruit te vinden om te proberen. En dit helpt weer bij de volgende tip…


4. Probeer één keer per week nieuwe groente- of fruitsoort.

Als je nog aan toe bent een volkomen onbekend voedingsproduct te proberen, begin dan voorzichtig met een andere variant of familielid van een product dat je wel kent. Alle groenten en fruit zijn uniek in termen van de gezonde fytonutriënten die ze leveren, dus variëteit is echt belangrijk voor een goede gezondheid. Als je jouw salade altijd met ijsbergsla maakt, gebruik dan ook eens diepgroene romaine of babyspinazie. Probeer eens een nieuwe soort kool of appel of kook een paarse bloemkool in plaats van de gebruikelijke witte.


5. Denk na over hoe je vaker vis in je dieet op kunt nemen.

Tonijn en zalm in blik zijn in het wild gevangen en vormen goede bronnen van omega 3-vetten; ze zijn ook nog handig en betaalbaar. Gebruik ingeblikte tonijn voor je pastasaus in plaats van rundergehakt of voeg wat ingeblikte zalm toe aan een salade voor een snel, gezond en licht hoofdgerecht.

Als je thuis eenmaal voldoende gezonde ingrediënten op voorraad hebt, kun je gaan nadenken over welke veranderingen je in jouw dagelijkse menu kunt aanbrengen.


Wees niet bang om te resetten
Misschien heb je niet zoveel beweging gekregen als je je in januari had voorgenomen, of heb je niet zo zorgvuldig gegeten als je intentie was. Goede voornemens hebben is één – ze uitvoeren een stuk lastiger. Als je de lat wat te hoog hebt gelegd en niet in de pas loopt met je voornemens om gezonder en gelukkiger te leven, wees dan niet bang om op de resetknop te drukken en je doelen bij te stellen en ze realistischer, haalbaarder en duurzamer te maken

Gerelateerd

Alle artikelen
De stressreactie: Wat is het en hoe kun je het tegengaan?

De stressreactie: Wat is het en hoe kun je het tegengaan?

Auteur: Herbalife Nutrition

Door Dr. Kent Bradley, Chief Health and Nutrition Officer, Herbalife Nutrition. Wist je dat ons lichaam geen onderscheid maakt tussen stressbronnen - het reageert gewoonweg op de stress. Dus, of deze stress nu voortkomt uit een feitelijke gebeurtenis - zoals een auto die je bijna raakt - of gewoon een gedachte; 'ik vraag me af of ik ooit door een auto zal worden aangereden', het lichaam kan op een vergelijkbare manier reageren. In deze tijden waarin er zoveel onzekerheid is, kan stress een enorme impact hebben op ons lichaam.

Lees meer

Het belang van mindfullness bij stressbeheersing

Het belang van mindfullness bij stressbeheersing

Auteur: Herbalife Nutrition

Een nieuwe studie(1) toont aan dat depressie en stress, als dit niet kan worden beheerst, een negatief effect kan hebben op de stofwisseling en zelfs de effecten van gezonde voedingskeuzes teniet kunnen doen. Zeker nu we allemaal gedwongen binnen zitten en veel verschillende ballen in de lucht moeten houden is dit enorm belangrijk. Het is dus de moeite waard om je in mindfulness te verdiepen en het ‘zweverige’ vooroordeel los te laten.

Lees meer

Kenneth loopt de zwaarste marathon op aarde

Kenneth loopt de zwaarste marathon op aarde

Auteur: Herbalife Nutrition

De altijd sportieve Kenneth was door een verbrijzelde rugwervel en een zware rugoperatie even helemaal uit de running. Met een ijzeren plaat in zijn rug kwam hij vele kilo’s aan en stond zijn sportieve leven even stil. Zijn passie voor sport verdween echter niet. Toen hij op 36-jarige leeftijd, door een bootcamp bij hem in de buurt, kennismaakte met de producten van Herbalife Nutrition, kwam er een flinke ommezwaai.

Lees meer