Probiotics

Het verschil tussen probiotica en prebiotica

Je zou kunnen denken dat je spijsvertering alleen dient om je te helpen bij het verwerken van de voedingsstoffen in je voedsel, maar het doet veel meer dan dat. In feite wordt je maagdarmkanaal het 'tweede brein' genoemd, dit is een complex systeem dat allerlei soorten informatie van en naar je 'eerste' brein verzendt en ontvangt. De "hersenen" in je darmen hebben een verscheidenheid aan receptoren die informatie verzamelen over aandoeningen in jouw spijsverteringskanaal. Het stuurt vervolgens signalen naar je 'eerste' brein, die die informatie gebruikt om de spijsvertering te regelen.

Het darmmicrobioom

Een belangrijke speler in dit alles is iets dat het 'darmmicrobioom' wordt genoemd. Jouw microbioom is een heel ecosysteem dat bestaat uit biljoenen verschillende organismen (inclusief bacteriën, schimmels en virussen) met een gewicht tussen de een en drie kilogram, wat ingrijpende gevolgen heeft voor je gezondheid.

Een van de belangrijkste functies van het microbioom is het afbreken van voedingsvezels, aangezien het menselijk lichaam niet over de machines beschikt om de klus te klaren. Het microbioom ondersteunt ook de gezondheid van jouw immuunsysteem (waarvan een groot deel zich in jouw darmen bevindt), helpt buitenlandse indringers die je ziek kunnen maken buiten te houden en maakt verschillende essentiële vitamines aan.

Met zoveel belangrijke rollen die het heeft bij het beschermen van uw gezondheid, is er steeds meer aandacht voor de rol die voeding speelt bij het gezond houden van jouw microbioom.

Hoewel we niet precies weten wat de ideale samenstelling van het microbioom zou moeten zijn, weten we wel dat hoe diverser de populatie van inwoners in je darmen, hoe beter. Het voedsel dat je in je systeem stopt, heeft een grote invloed op het in standhouden van een gezond evenwicht van de microben in je darmen, wat op zijn beurt je twee hersenenhelften helpt om optimaal samen te werken.

Prebiotica

Prebiotica zijn de verbindingen in veel van de vezelrijke voedingsmiddelen die je eet. Hoewel mensen niet in staat zijn om de vezels af te breken die we consumeren in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, bonen en volle granen, doen de microben in je darmen het werk maar al te graag voor je, in een proces dat 'fermentatie' wordt genoemd.

Terwijl de microben de voedingsvezels die je eet fermenteren, produceren ze bepaalde verbindingen die dienen als brandstof voor de cellen in jouw darmkanaal, waardoor ze helpen om het gezond te houden.

Prebiotische verbindingen komen vooral voor in bananen, uien, knoflook, prei, asperges, artisjokken, tomaten, pruimen, appels, noten, sojabonen en volkorenproducten.

Probiotica

Het woord "probioticum" is afgeleid van het Grieks en betekent: "het leven bevorderen". En probiotica doen dat zeker in jouw spijsverteringskanaal. Probiotica zijn de ‘goede’ bacteriën (ook wel levende culturen genoemd) die je uit voedsel of supplementen kunt consumeren. Probiotica zijn dezelfde bacteriën die in jouw darmen leven. Het innemen van probiotica kan helpen om de populaties van de verschillende soorten bacteriën in jouw darmen in evenwicht te brengen, wat op zijn beurt de darmgezondheid bevordert.

Hoewel het idee om bacteriën te consumeren misschien niet aantrekkelijk klinkt, is het waarschijnlijk dat je ze al consumeert zonder het te beseffen. Probiotica worden in veel gefermenteerde voedingsmiddelen aangetroffen. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij bacteriën suikers en andere koolhydraten in voedingsmiddelen omzetten in zuren. Daarom hebben veel natuurlijk gefermenteerde voedingsmiddelen een pittige smaak.

Voor veel mensen is de meest voorkomende bron van probiotica gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, kefir en bepaalde oude kazen. In feite is een van de meest voorkomende stammen van probiotische bacteriën die in jouw darmen voorkomen, een bacterie die wordt aangetroffen in yoghurt: Lactobacillus acidophilus.

Je kunt ook gunstige probiotica verkrijgen uit gefermenteerde groenten zoals augurken, kimchi, olijven en zuurkool (alleen wanneer ze gekoeld worden verkocht, want producten in blik worden tijdens de verwerking verwarmd, waardoor de nuttige bacteriën worden vernietigd). Andere bronnen zijn onder meer gefermenteerde sojaproducten, zoals miso en tempeh, gekweekte niet-zuivelyoghurts en kombuchadranken.

Gerelateerd

Alle artikelen
Druk? Hoe tijd te besparen in de ochtend?

Druk? Hoe tijd te besparen in de ochtend?

Auteur: Herbalife Nutrition

Hoe kun je de vroege ochtend rustiger tegemoet treden? Tussen het opstaan (vaak zo laat mogelijk) en het vertrekken (om naar het werk te gaan of de kinderen naar school te brengen), is de ochtend voor velen een race tegen de klok. Hoe kun je in de vroege ochtend rustiger opstarten?

Lees meer

Hoe te reizen, gezond te eten én te genieten

Hoe te reizen, gezond te eten én te genieten

Auteur: Susan Bowerman

De zomer is een tijd om te ontspannen, te relaxen en te pauzeren van onze dagelijkse activiteiten. Het is ook een gelegenheid om onbekende plaatsen dichtbij en ver weg te bezoeken. Als we op vakantie gaan, willen we niet alleen nieuwe bezienswaardigheden zien, maar ook van nieuw eten genieten. Wie houdt er niet van om lokale lekkernijen te proberen en een pauze te nemen van ons dagelijkse dieet? Op vakantie gaan betekent niet dat je moet afzien van goede voeding. Je kunt reizen, gezond eten, nieuwe gebieden verkennen en toch af en toe iets lekkers proberen door deze eenvoudige suggesties op te volgen.

Lees meer

Hoe kan ik snel rehydrateren? Dit zijn creatieve manieren om je vochtinname te verhogen

Hoe kan ik snel rehydrateren? Dit zijn creatieve manieren om je vochtinname te verhogen

Auteur: Susan Bowerman

Heb je net een lange duurloop, trainingssessie of yogales achter de rug? Zorg ervoor dat je voldoende vocht drinkt! Na een zware training moet vochtverlies worden aangevuld, daarom is het zo belangrijk om te rehydrateren. Dit geldt vooral tijdens de hete zomermaanden, omdat warmte en vochtigheid het vochtverlies kunnen versnellen en het nog moeilijker maken om goed gehydrateerd te blijven.

Lees meer