Portrait of relaxed woman meditating SBI 300967420

Mindfulness: Hoe om te gaan met stress door middel van yoga en meditatie

In onze snelle, gestresste maatschappij is er behoefte aan hulpmiddelen en strategieën voor mindfulness om de stress en de druk van werk en leven in balans te houden. Mindfulness, vaak gebruikt als een therapeutische techniek, is een mentale toestand bereiken door je te concentreren op de huidige situatie, terwijl je rustig je gevoelens, gedachten, en lichamelijke gevoelens erkent en aanvaardt.

Yoga hands meditate zen style SBI 301086796

Van meditatie en yoga is aangetoond dat ze mindfulness bevorderen, wat op zijn beurt de symptomen van depressie, angst kan tegengaan en mogelijk zelfs cognitieve vaardigheden kan verbeteren. Deze oefeningen kunnen ook helpen bij focus, stress en houding, vooral in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging en de juiste voedingskeuzes.

Hoe kan Yoga jou helpen relaxen

Soms kom ik na een lange dag graag tot rust met een rustige yogaroutine. Dit is ook een geweldige manier om de dag te beginnen - het maakt je hoofd leeg en zet een positieve toon neer voor de dag met een paar eenvoudige yoga oefeningen.

John Hopkins Medicine noemt 9 voordelen van yoga, waaronder:

1. het verbeteren van je kracht, balans en flexibiliteit

2. het verlichten van rugpijn

3. het verlichten van artritis symptomen

4. het bevorderen van de gezondheid van het hart

5. het helpt je beter te slapen

6. het bevorderen van meer energie en een beter humeur

7. het helpen omgaan met stress

8. je in contact brengen met een ondersteunende gemeenschap

9. het bevorderen van persoonlijke verzorging

Door steeds een beetje tijd te reserveren, al is het maar tien minuutjes, voor je yogaoefeningen, kun je een gewoonte opbouwen om je geest en lichaam te ontspannen, zodat je toekomstige uitdagingen met meer kalmte en gemak kunt aangaan.

Hoe te mediteren: 10 Do's en Don'ts

Zoals met alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft, zijn er veel denkrichtingen en veel methoden. Vandaag deel ik met jullie mijn praktische tips om je geest tot rust te brengen en na te denken over je dag met eenvoudige en praktische meditatie adviezen:

1. Denk niet dat je een volledig stille en afgezonderde ruimte nodig hebt om te oefenen. In de echte wereld, en vooral thuis met kinderen of op kantoor, is het vinden van volledige stilte bijna een onmogelijke opgave.

2. Probeer jezelf af te zonderen van alle storende invloeden, zoals telefoons, computerschermen en luidruchtige ruimtes. Draai gewoon je bureaustoel weg van het scherm. Als je thuis bent, sluit dan de deur van je slaapkamer.

3. Overtuig jezelf er niet van dat je een speciale uitrusting nodig hebt, zoals een yogamat, bellen of dekens, want je kunt overal mediteren. Hoe minder spullen je nodig hebt, hoe gemakkelijker het zal zijn om even snel een moment te pakken om te oefenen, waar je ook bent.

4. Probeer te gaan zitten of liggen op een comfortabele plaats waar je je knus voelt. Probeer een altaar te maken voor je oefening. Je kunt je ogen openhouden of sluiten; doe gewoon wat voor jou goed voelt.

5. Forceer jezelf niet om te beginnen met ademen volgens een bepaalde stijl, zoals buikademhaling of neusademhaling. Het kan je aanvankelijk afschrikken of zelfs een licht gevoel in je hoofd geven. Je kunt aan een ademhalingstechniek werken zodra je je meer op je gemak voelt bij meditatie.

6. Concentreer je op je ademhaling. Voel hoe de lucht je lichaam binnenkomt en verlaat. Wees je gewoon bewust van je adem en hoe die aanvoelt. Wees gewoon in het moment.

7. Laat geen negatieve gedachten opkomen in je hoofd en maak je geen zorgen over je afspraken of je to-do lijst.

8. Verleg je aandacht van je dagelijkse to-do lijst en terug naar je ademhaling. Wanneer deze gedachten je hoofd binnensluipen, erken ze dan en laat ze gaan.

9. Heb geen lange lijst van beloftes of doelen waar je aan denkt of hardop zegt.

10. Heb één of twee sleutelwoorden die je helpen te ontspannen of je naar een positief gevoel leiden.

Beoefen bewuste mindfulness en ademhaling gedurende je dag. Vergeet niet dat meditatie wordt beschouwd als een training, net als yoga. Dus ja, dat betekent dat het consequent oefenen vereist is om de volledige kalmerende effecten te voelen. Maar wees ook niet streng voor jezelf als de realiteit je af en toe overneemt. De sleutel is evenwicht en van deze oefeningen een blijvende levensstijl maken.

Meer weten over yoga? Klik hier.

Gerelateerd

Alle artikelen
Heb je cellulitis (of sinaasappelhuid)? Wij leggen uit waar het vandaan komt en hoe je ertegen kunt vechten!

Heb je cellulitis (of sinaasappelhuid)? Wij leggen uit waar het vandaan komt en hoe je ertegen kunt vechten!

Auteur: Herbalife

Cellulitis (of oppervlakkige lipodystrofie) is een vetafzetting die zich oppervlakkig onder de huid bevindt. Het is het gevolg van een onbalans in de energiebalans. Met andere woorden, de energie-input (voedsel) is belangrijker dan de energie-output (werking van het lichaam, hersenen en fysieke activiteiten, enz.).

Lees meer

Wandelen, een leuke sportieve activiteit

Wandelen, een leuke sportieve activiteit

Auteur: Herbalife

Houd je van avontuur, vrijheid en diverse en gevarieerde landschappen? Je zult dan zeker genieten van wandelen. Bovendien is het een goede manier om aan lichamelijke activiteit te doen en calorieën te verbranden. Ontdek alle voordelen van wandelen in deze blog.

Lees meer

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Auteur: Herbalife

Velen van jullie kennen Zumba wel al, een fitnessdans die salsa, merengue en andere Latin dansen combineert. Er is een afgeleide die in het zwembad wordt gedaan: aqua Zumba! Ontdek deze leuke en originele manier om calorieën te verbranden en je lichaam te versterken!

Lees meer